Ali DANAŞ/İSTANBUL, () - SİVASSPOR'u 1-0 yenen Beşiktaş, haftaya oldukça moralli başlıyor.

Teknik direktör Slaven Bilic ve futbolcuların da kabul ettiği sezonun en kötü oyununa rağmen alınan galibiyet şampiyonluk yolunda hayati bir önem taşıyor. Sivas deplasmanından gelen 3 puan ve derbiden çıkan sonuç futbolcular ve teknik direktör Slaven Bilic'in moralini Brugge maçı öncesinde zirveye taşıdı.

"STRESİ KALDIRAMIYORLAR" TEZİ ÇÜRÜDÜ MÜ?

Daha önceki yıllarda lig yarışının iyiden iyiye kızıştığı dönemlerde her maçı kopma noktasında oynayan siyah beyazlılar, son 5 yılda genel olarak yarıştan erken kopuyordu. Yıllardır tartışılan, "Takım stresi kaldıramıyor ve ligin en zor dönemlerinde havlu atıyor'' tezi bu sezonda da birçok kişinin cevabını merakla beklediği bir durumdu. Sivas'ta kötü oyunla alınan zor galibiyet ve futbolcuların büyük bir çoğunluğunun maçın bitimiyle sahada yığılmaları akıllara "Fiziki yorgunluk mu, yoksa mental yorgunluk mu" sorusunu getirdi.

SLAVEN BILIC İÇİN BU SEZONUN EN ÖNEMLİ SORUNU STRES KONUSUYDU

Geçtiğimiz sezon bu konunun üzerinde sık sık duran teknik direktör Slaven Bilic, stres konusunu 2014-2015 sezonunda çözülmesi gereken bir numaralı sorun olarak belirlemişti. Bu sezona ilişkin, ''Bizim önümüzdeki yıl çözmemiz gereken en önemli sorun, zor zamanlarda ayakta durabilmesini öğrenmek ve şampiyonluk stresinin üstesinden gelebilmek'' diye konuşan Bilic, 23. haftaya kadar bu sorunun üstesinden gelmiş gibi görünüyor.

Geçen sezon Avrupa kupalarına katılamayan ve Türkiye Kupası'ndan ilk turda elenen siyah beyazlılar, 33 kişilik geniş bir kadro ile haftada bir maç yaparak ancak üçüncü olabilmişti. Üstelik siyah beyazlılar, ligin 26. haftasında liderin 10 puan gerisinde şampiyonluk yarışından da oldukça uzaklaşmıştı.

BILIC DAHA DAR VE KENDİ İSTEDİĞİ KADROYU KURDU

Bu sezon futbolcularla daha rahat iletişim kurabilmek ve sağlıklı çalışmak adına dar bir kadro ile yola çıkan Bilic, yapılan doğru transfer hamleleri ile hem Avrupa, hem lig yarışında takımı Mart ayına kadar zirvede tutmayı başardı. Bilic, Premier Lig tecrübesi bulunan Demba Ba ve Atletico Madrid ile La Liga şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi final tecrübesi yaşayan Sosa'nın transferiyle ilk etapta tecrübe sorununu çözmeyi amaçladı. Her iki futbolcunun da takıma kattığı rahatlık, pozitif enerji ve tecrübe, Gökhan Töre, Atiba, Veli, Olcay, Necip ve Serdar Kurtuluş gibi futbolcuların hırsı ile birleşti. Bu birliktelikle zor haftalarda genç futbolcuların aşırı strese girip yarıştan kopma olayı da şimdilik ortadan kalkmış gibi görünüyor.

ARSENAL, TOTTENHAM, LIVERPOOL GİBİ DEVLERLE OYNAMAK KENDİNE GÜVEN GETİRDİ

Siyah beyazlı futbolcuların ligin 23. haftasında zirvede olmasında Feyenoord ile başlayan ve Liverpool ile devam eden Avrupa maçlarında elde edilen tecrübenin katkısı da çok büyük. Arsenal, Tottenham ve Liverpool gibi İngiltere'nin güçlü takımları ile yapılan maçlar ve alınan galibiyetler futbolcuların kendilerine olan güveninin kat kat artmasına da neden oldu. Bu sezon Avrupa'da 12 maça çıkan Beşiktaşlı futbolcular, oynadıkları futbol ve aldıkları flaş sonuçlar ile bütün kamuoyunun takdirini kazandı.

ÖNEMLİ OLAN SEZONUN SONUNU GETİRMEK

Futbolcuların içinde bulundukları süreçle ilgili görüşleri ise, "Önemli olan şimdi değil, sezon sonu nerede olacağız'' şeklinde. Üç günde bir maç yapmanın ve hem Avrupa, hem ligde yoluna devam etmenin yarıştan kopana kadar övüleceğini bilen futbolcular, sonunu getiremedikleri takdirde eleştirileceklerinin de bilincinde. Ancak hem yönetim, hem Slaven Bilic, hem de futbolcular her sezon daha da olgunlaştıklarını ve bu kadro ile daha büyük işler başaracaklarına emin olduklarını da belirtiyorlar.

TARAFTAR VE CAMİA BU SEZON MUTLU, GELECEK SEZONDAN UMUTLU

Son şampiyonluğun yaşandığı 2009 yılından bu yana ligi zirvede tamamlama zevkini tadamayan taraftarlar ise, şu ana kadar verilen mücadeleden oldukça mutlu ve aynı zamanda önümüzdeki sezondan da fazlasıyla umutlu durumda. Vodafone Arena Stadı'nın açılması ile beraber takımla müthiş bir birliktelik yakalayacaklarını söyleyen taraftarlar, Vodafone Arena'yı geçilmez bir mabede dönüştüreceklerine eminler. Yönetim ise bu takıma yapılacak doğru takviyelerle yeni statta kesinlikle tutulamayacaklarını ve gelecekten çok umutlu olduklarını her fırsatta dile getiriyor.

ŞİMDİ SIRA DERBİ KAZANMAYA GELDİ

Beşiktaş'ta futbolcuların stresi tamamen aşıp aşmadıklarının en büyük göstergesi muhakkak ki lig sonunda bulundukları yer ve Avrupa Ligi'nde geçecekleri turlar olacak. Ancak futbolcuların ve teknik heyetin kafalarını en çok yordukları bir diğer stres unsuru da derbi hasreti. Slaven Bilic önderliğinde iki sezondur derbi kazanamayan futbolcuların kafasında şimdiden deplasmanda oynayacakları iki derbiyi de kazanmak var. Bu sezon geçtiğimiz yıllardan çok daha farklı ve dirençli bir kimliğe sahip olan siyah beyazlıların hem lig, hem Avrupa arenasını nereye kadar götüreceğini önümüzdeki haftalar belirleyecek. Bu haftaların ligin bitimi olan 34. haftaya ne kadar yakın olup olmadığı da önümüzdeki sezon için büyük bir gösterge olacak.