İzmir’in Konak ilçesini gezen Uluslararası Sınır Tanımayan Marangozlar Örgütü Başkanı François Calame, 2016 yılında, 40 yabancı marangozla birlikte Konak’ta bulunan tarihi bir yapının restorasyonunu gerçekleştireceklerini müjdeledi.
Fransa merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Marangozlar Örgütü Başkanı François Calame, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı makamında ziyaret etti. Fransa Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Olivier Ramadour ile Fransız Kültür Merkezi Müdürü Emmanuelle Houles’in de eşlik ettiği ziyarette Pekdaş, Calame ve beraberindeki heyete Konak’ın tarihi mekanlarını gezdirdi. Konak’ta 2 bine yakın tescilli tarihi yapının bulunduğunu belirten Pekdaş, bu yapıları restore ederek kent kültürüne kazandırmak için çeşitli çalışmalarda bulunduklarını, gelecek her türlü işbirliği teklifine açık olduklarını söyledi. Fransız heyetine, yakın zamanda tadilatına başlanacak olan tarihi Alanyalı Konağı’nı da gezdiren Pekdaş, 1900’lü yılların başında yapıldığı bilinen konak hakkında Başkan François Calame ve beraberindekilere bilgi verdi.
Kuruldukları günden bugüne dünyanın farklı ülkelerinde tarihi ahşap yapıların yeniden yaşam bulması adına çalışmalar yaptıklarını dile getiren Sınır Tanımayan Marangozlar Örgütü Başkanı François Calame de, 2016 yılında gönüllü 40’a yakın marangoz ustasıyla birlikte İzmir’e gelerek, tarihi bir binanın restorasyonunda yer almak istediklerini söyledi. Konak’ın zengin bir yapı envanterine sahip olduğuna vurgu yapan Calame, "İki hafta sürecek çalışmalarda İzmirli ustalarla birlikte atölye çalışmaları da düzenlemek istiyoruz. İzmirli marangoz ustalarıyla marangozluk üzerine bilgi paylaşımı yapacağız" dedi.
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise bu sözlere karşılık, "Belediye olarak hepsini restore etmemiz belki mümkün değil. Bütçemiz el verdiğince kurtarabildiklerimizi kent kültürüne kazandırmak için çalışacağız. Bunu yaparken her türlü işbirliğine hazırız" şeklinde konuştu.