Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, CNR Expo’da 53. Ayakkabı Moda Fuarı’nın (AYMOD) açılışını yaptı. Zeybekci, ithalatın azalması yönünde aldıkları tedbirlerin ardından ayakkabı fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Mart ayı enflasyonuna baktığımızda ayakkabı fiyatlarındaki artış bizi memnun etmedi. Fiyatların bir miktar, geçici olarak, çok kısa bir dönem yukarıya çekmesini biz bekliyorduk. Ama mart ayındaki enflasyona katkısından dolayı rahatsız olduğumu, başta Ayakkabı Sanayicileri Derneği başkanı olmak üzere hepinizin dikkatine sunuyorum” dedi.
Klasikten moderne, babetten çizmeye, spor ayakkabılarından, iş emniyet, askeri ayakkabılara kadar her kesime hitap eden ürünlerin sergileneceği 53. İstanbul Ayakkabı Moda Fuarı, (AYMOD), 1400 markanın katılımı ile Yeşilköy'deki CNR Expo’da kapılarını açtı. 3 gün sürecek fuarın açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra sektör temsilcileri katıldı.
FİYATLARI ŞÖYLE AŞAĞI DOĞRU BİR ÇEKİN

Açılışta yaptığı konuşmada ayakkabıcılığın bir ata mesleği olduğunu belirten Bakan Zeybekci, şunları söyledi:

“ Bu sektörde 1 milyar doların üzerinde ithalat yapıyor olmak bizim için kabul edilebilir değildir. Bu konudaki haksız rekabeti giderecek gerekli önlemleri aldık. Türkiye’de ayakkabı üreticilerimizi haksız bir rekabete tutan başka ülkelerin haksız bir şekilde destekleyerek Türkiye’de ayakkabı pazarında egemen olma adına attıkları adımları engellemek, onların verdikleri destekleri ayakkabı sanayicilerimizin üzerinde yük olmaktan çıkaracak o adımları attık. Bugün gelmiş olduğumuz noktada 2015 yılı ilk üç ayında yaklaşık olarak 120 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı aşağı doğru gitti. Yani ithalatta yüzde 30 daralma oldu. Tabii bunun bazı sonuçlarının olacağını biliyoruz. Mart ayı enflasyonuna baktığımızda ayakkabı fiyatlarındaki artış bizi memnun etmedi. Bunu bekliyorduk zaten. Yani dışarıdan ithalat yoluyla ayakkabının girişinin engellenmiş olması, haksız rekabetin ortadan kaldırılması fiyatları miktar, geçici olarak, çok kısa bir dönem yukarıya çekmesini biz bekliyorduk. Ama mart ayındaki enflasyona katkısından dolayı rahatsız olduğumu başka ayakkabı sanayicileri derneği başkanına olmak üzere hepinizin dikkatine sunuyorum. İnşallah Nisan ayında ayakkabı fiyatlarından dolayı enflasyona eksi katkı bekliyoruz. Yani fiyatları şöyle aşağı doğru bir çekin.”

HEDEFİMİZ ÇİN DEĞİL, İTALYA GİBİ KALİTELİ AYAKKABI ÜRETEN ÜLKELER
Bakan Zeybekci konuşmasında Türkiye’nin ayakkabı üretiminde bir merkez olması gerektiğini belirterek, “Şu anda ayakkabı üretiminde Çin bir numara. Ama Türkiye Çin’in olduğu grupta değil. Türkiye moda, tasarım, marka ve kalite üreten ayakkabı üreticileri listesinde önemli bir noktaya doğru geliyor. Bizim hedefimiz Çin değil. Bizim hedefimiz, başta İtalya olmak üzere; kaliteli ayakkabı üreten, dünyada marka olmuş ülkelerden çok daha fazla avantajlara sahip ülke olarak bizim hedefimiz orası. Onun için sizlerden bu konuda çok daha iyi performans bekliyoruz” dedi.
AYAKKABI RAHAT DEĞİLSE HERŞEYİNİZİ ETKİLER

Konuşmasının ardından sektör temsilcileriyle birlikte açılış kurdelesini kesen Bakan Zeybekci, beraberindekilerle fuarı gezdi. Uğradığı bir firmanın standında ayakkabı deneyen Zeybekçi’ye, denedikten sonra beğendiği ayakkabı hediye edildi. Ayakkabı denerken konuşan Zeybekci, “Önce rahatlık, ayakkabı insanın konforundaki en önemli şey. Ayağınızın içinde susam tanesi kadar kum olsa, ne kadar sizi rahatsız eder. Düşünün ki ayakkabınız da rahat değil. Bütün şeyinizi etkiler. Konuşmanızı, yürümenizi, sağlığınızı, sinirinizi, yüzünüzün gülüşünü, her şeyinizi etkiler” diye konuştu. Zeybekci, uğradığı stantlarda üreticilerden ihracatlarını artırmalarını da istedi.

(FOTOĞRAF)