Siirt’in Eruh ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte köylüler, sürüleriyle birlikte yaylaya çıkarak süt sağmaya başladı.
Siirt’in Eruh ve Şirvan ilçelerinde yüksek kesimlerde bulunan yaylalara hayvanlarını beslemek için çıkaran köylüler, yaz boyunca yaylanın serin havası ve bereketli bitki örtüsünden istifa ediyor. Hayvancılıkla uğraşan Cemalettin Dayan, her yıl bu aylarda havaların ısınmasıyla birlikte Eruh ilçesinin 2 bin 265 rakımlı Tarti ve Tünek dağları arasında bulunan Çirav ve Kısaçeşme yaylalarına sürüleriyle birlikte çıktıklarını söyledi.
Çözüm süreciyle bölgenin huzurlu olduğunu da aktaran Dayan, serin olan yaylada günde 3 il 5 saat arasında süt sağdıklarını, elde ettikleri sütün bir kısmının ailesi için ayırdıklarını, geri kalanının da peynir veya yoğurt olarak satacaklarını kaydetti.
Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat ise, Siirt geneli 500 bin anaçtan günlük olarak toplam 250 ton süt elde edildiğini söyledi. Nisan ayında başlayan süt sağımının Temmuz ayının sonuna kadar devam edeceğini ifade eden Murat, süt sağım döneminin maksimum 4 ay olduğunu, kış boyunca etkili olan yağışlardan dolayı yaylalarda bitki örtüsünün hayvanlara zengin bir besin kaynağı olduğunu dile getirdi.