ı Veli ve daha sayamadığımız pek çok değerli isim bugün hala yol gösterici sayılmaktadır” dedi.
Ortodoksların Ruhani Lideri Patrik Bartholomeos, İzmir’deki temaslarına devam ediyor. İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen İzmir’in Azizleri Sempozyumu’na katılan Bartholomeos, sunumun yapılacağı salona kendisi için özel olarak yerleştirilen altın varaklı koltuğa oturdu. İzmir Azizleri ve İyonya Azizleri için okunan ilahilerle başlayan sempozyumda açılış konuşmasını, organizasyon komitesini temsilen Pater Kyrillos yaptı.
Azizleri, öldürmek yerine ölmeyi, günah işlemektense eziyet görmeyi yeğ tutmuş, sade ve abartısız kahramanlar olarak tanımlayan Bartholomeos, “Benzeri örnekler Anadolu’nun İslami geleneğinde de mevcuttur. Anadolu’ya ve ötesine ışık saçmış İslam âlimleri de yukarıdaki değerlere öncelik vermişlerdir. Tam da bu nedenle Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve daha sayamadığımız pek çok değerli isim bugün hala yol gösterici sayılmaktadır” diye konuştu.
“GÜCE TAPAN VE GÜÇSÜZÜ EZEN İNSAN TİPİNİ ZİHİNLERDE MAHKUM ETMELİYİZ”
Fener Rum Patriği Bartholomeos yaptığı konuşmada, “Panelden sağlanacak en önemli kazanım, Anadolu’nun (Hristiyan olsun, Müslüman olsun, kanaatkar olsun) maddeye kul olmayan, mütevazi, içi dışı bir, ilkeli, dürüst insan tipinin, zihnimizdeki örnek insanın yerleştirilmesidir. Maddi değerlere ölçüsüzce değer veren, onlara sahip olmak için her yolu mubah gören, güce tapan ve güçsüzü ezen, yalan iş gören insan tipini zihinlerde mahkum etmeliyiz” dedi.
Bartholomeos’un ziyareti nedeniyle tarihi bir gün yaşadıklarını ifade eden İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da böyle bir bilim sempozyumuna ev sahipliği yaptıkları için gurur duyduklarını söyledi.
Sunumun bugünkü oturumunda akademisyen Aristidos Panotis tarafından “İzmirli Aziz Polykarp’ın şehit edildiği dönem Roma İmparatorluğu ve Kilise” ile araştırmacı yazar İlhan Pınar tarafından “Erken Hristiyanlık Döneminde İzmir; İlk Metropolitler, İlk Azizler, İlk Mabetler” konulu sunumlar yapıldı.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş Bartholomeos’a incir hediye ederken, Patrik ise Papa Francesco ile İstanbul’da gerçekleştirdikleri buluşmanın anısına bastırılan özel mühürlü para ve kol saatini takdim etti. Patrik Bartholomeos, daha sonra İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu’nun yemek davetine katılacak.