AK Parti Aydın İl Gençlik Kolları düzenlediği program ile Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye idam cezası verilmesini ve Türkiye’de yaşanan darbe ve ihtilalleri protesto ettiler. Protesto için Merhum Başbakan Adnan Menderes’in memleketi Çakırbeyli Köyü’ndeki Demokrasi Çınarı’nın altını tercih eden AK Partili gençler çınarın altında basın açıklaması okudular.
AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Enes Yıldız, Demokrasi Çınarı altında toplanışlarının bir nedeninin de 27 Mayıs 1960’da yapılan askeri darbesinin 55. Yılı olduğunu belirterek “ 27 Mayıs Türk Demokrasi tarihinde yaşanan travmaların başlangıcı olmuştur. Bu gün burada bu Demokrasi Çınarı’nın altında diyoruz ki; Demokrasinin gelişimi ve yerleşimi açısından önemli rol üstlenen Merhum Başvekilimiz Adnan Menderes başta olmak üzere Dışişleri Bakanımız Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanımız Hasan Polatkan’ın idamı, yakın tarihimizde derin bir iz ve kara bir leke bırakmış , milli irade baskı altına alınmıştır. Adnan Menderes ve arkadaşlarını rahmetle anıyor 27 Mayıs Darbesi’ni de bir kez daha kınıyoruz” dedi.
Siyah çelenk, darağacı ve Mursi’nin fotoğrafları ile Demokrasi Çınarı altında toplanan grup adına konuşan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Enes Yıldız, “Demokrasi tarihimizin yarısı ihtilal, sıkı yönetim ve olağan üstü haller ile geçmiştir. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat olmak üzere gerçekleşmiş ya da gerçekleşmemiş bir çok darbeyi yaşayan bu aziz millet artık darbenin adını bile duymak istemiyor. Çünkü demokratik sürece ve siyasi işleyişe yapılan müdahalelerin sonunda ülkemiz, temel hak ve özgürlükler, ekonomik, siyaset ve sosyal açıdan geriye giderken uluslararası demokratik platformlarda ne yazık ki ikinci sınıf ülke muamelesi görmüştür. Sonrasında Ak Parti döneminde de 17 ve 25 Aralık operasyonları düzenlenmek istenmiştir. Hükümetimizin dik duruşu ve milletimizin de sağ duyusu üzerine yapılan bu darbe girişimleri sonuçsuz kalmıştır” diyerek Merhum Adnan Menderes’e yapılan darbenin aslında millette, halkın iradesine yapıldığını söyledi.
“AK Parti döneminde yapılan Anayasa değişiklikleri ve çalışmalar neticesinde 1980 darbesinin faillerini hukuk önünde yargılanmasını sağladık” diyerek açıklamasına devam eden Yıldız, “Ülkemizde ve dünyada sözde değil özde demokrasinden yana tavır takındık. Mısır’da halkın büyük bir çoğunluğunun desteğiyle yüzde 52 ile iktidara gelmiş Mursi’ye de aynı senaryo oynanmaktadır. Demokrasi kelimesini ağzından düşürmeyen sözde demokrat aydınlar ve sözde demokrasi naraları atan Avrupa ve Amerika söz konusu Mısır halkının iradesi olduğun da dut yemiş bülbül kesilmişlerdir. İçeride ve dışarıda onurlu ve dik duruşlu bir siyaset izledik. Mursi’ ye yapılan darbe aslında Mısır halkının iradesine vurulan bir darbedir. Adında halk ibaresi olanlar halktan yana değil geçmişte de olduğu gibi darbecilerden yana olmuşlardır. Yaptıkları bu ikiyüzlü siyaset halk tarafından hiç itibar görmemiş ve görmeyecektir. Yeni Türkiye sloganıyla çıktığımız, düşlediğimiz, haylini kurduğumuz ve inandığımız kutsal yolda asla darbeler olmayacaktır. Yeni Türkiye’de asla 1961’ler, 1971’ler, 1980’ler, 28 Şubatlar, 27 Nisanlar, 17 ve 25 Aralıklar asla olmayacak ve biz gençler buna asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.