Yemen’de devam eden iç karışıklıkların ardından Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Büyükada Korveti ile tahliye edilerek Cibuti’ye getirilen 55 Türk vatandaşı, bugün Türkiye’ye geldi.
Cibuti’de dinlenmeleri sağlanarak ihtiyaçları karşılanan Türk vatandaşları, bulundukları otellerden Türkiye’nin Cibuti Büyükelçiliği görevlilerince alınarak havaalanına getirildi. Pasaport ve bilet işlemleri yapılan 55 Türk vatandaşı, THY’nin Mogadişu, Cibuti seferini yapan tarifeli uçağına binerek saat 18.00’de İstanbul’a geldi.
“ARKADAŞLARIMIZIN KURTARILMASINI BEKLİYORUZ”
Havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan vatandaşlardan Ali Üşümüş, bombardıman esnasında ev ve okullarının hasar aldığını söyledi. Yemen’de zor zamanlar geçirdiklerini ifade eden Üşümüş, “Çok şükür buraya geldik, şuan huzurluyuz. Aden harap olmuş durumda. Oranın halkı zor günler yaşıyor. Halen orada olan Türk vatandaşlarımızda büyük sıkıntı yaşıyorlar. Onlarda iki üç sefer kurtarılmayı beklediler ama uçaklar inemedi. Arkadaşlarımızın biran önce kurtarılmasını bekliyoruz. İnşallah onlarda sağ salim tahliye edilmiş olurlar” dedi. Aden’de öğretmen olan Ali Üşümüş, olayların sona ermesinin ardında tekrar ülkeye dönüp görevine kaldığı yerden devam etmek istediğini söyledi.
BOMBARDIMAN EVLERE VE OKULLARA ZARAR VERDİ
55 kişilik kafilede yer alan bir diğer Türk vatandaşı Mustafa Emrah Önal’da 1 hafta öncesine kadar görev yaptıkları okulu kapatmayı düşünmedikleri ancak bombardımanlar esnasında evlerinin ve okullarının ciddi hasar alması sonrası tahliye için belirli bir noktada toplandıklarını söyledi. Önal 5 yıldır Aden’de yaşadığını sözlerine ekledi.
Aden Lübnan Üniversitesi 1. Sınıf öğrencisi olan Muhammed Enes’te iç karışıklığın biranda meydana geldiğini söyledi. Olayların başlamasının ardından evden çıkamaz hale geldiklerini ifade eden Enes konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“150 AİLE KURTARILMAYI BEKLİYOR”
“Bizim yaşadığımız bölgede bir sorun yoktu, okulumuz devam ediyordu. O yüzden biz dönmeyi düşünmüyorduk. Olaylar biranda büyüyünce orada sıkışıp kaldık. Yemen’de her evde en az 3 silah var kendi güvenlikleri açısından. Başkentte 150 aile var gelmeyi bekleyen.”
Tahliye operasyonu sonrası İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen vatandaşları yakınları karşıladı. Yemen’den Türkler dışında birçok ülke vatandaşının da tahliyesi devam ediyor. Yemen’den tahliye edilerek Cibuti’ye getirilen Hindistan, İrlanda, Singapur ve diğer ülkelerin vatandaşları Cibuti’den ülkelerine gönderiliyor.