Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili davada karar çıktı.

10 YIL HAPİS
Duruşmanın baş sanığı olan tutuklu sanık polis Mevlüt Saldoğan 10 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

Mahkeme heyeti, polislere "kasten adam öldürmek"ten değil, "yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermek"ten bu cezaları verdi. Polis Yalçın Akbulut'a ise 10 yıl hapis cezası verildi.

Tutuklu olarak yargılanan fırıncılar Muhammed Vatansever, Ramazan ve İsmail Koyuncu'ya 6'şar yıl 8'er ay, Ebubekir Harlar'a 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi,
Tutuksuz sanıklar polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar beraat etti.

2.5 HAPİS YATACAKLAR
Polisler Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'un yaklaşık 1.5 yıldır cezaevinde yattıkları kaldıkları, denetimli serbestlikten yararlanacakları da hesaba katıldığında toplamda 2.5 yıl cezaevinde kalmaları bekleniyor.

SALON KARIŞTI
Kararın açıklanmasının ardından mahkeme salonu karıştı. Salonda bulunanların bazı cisimler atması üzerine mahkeme heyeti, şemsiyelerle dışarıya çıkartıldı.
DURUŞMADAN DETAYLAR

Tutuksuz yargılanan polisler Hüseyin Engin, Şaban Gökpınar ve Yalçın Akbulut, tutuklu sanıklardan Muhammed Vatansever, Ebubekir Harlar, Ramazan ve İsmail Koyuncu duruşmada hazır bulundu.

Tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan ise tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesinden telekonferans yöntemiyle duruşmaya katıldı.

“HER GELDİĞİMDE ALİ’Yİ BİR KEZ DAHA KAYBEDİYORUM”

Anne Emel Korkmaz, duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, "Hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz. Cezaları ne olursa olsun Ali İsmail'i geri getirmeyecek ama oğlumun 'hakkını aldık' dedirtmek adına hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz. Ben buraya her geldiğimde bir kez daha Ali'yi kaybediyorum, bir kez daha canım yanıyor. Onun için inşallah adalet yerini bulur" diye konuştu.

“BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUZ”

İlk duruşmadan itibaren sakinliklerini koruduklarını dile getiren Baba Şahap Korkmaz da, "Duruşma salonunda olsun, dışarıda olsun sükuneti sağladık, herkesi sakinleştirdik. Sadece oğlumuzun hakkını aradık. Biz başka bir şey istemiyoruz, cezalandırılmalarını istiyoruz" dedi.
"POLİS YAKALA DEDİĞİ İÇİN YAKALADIM"

Duruşmada, sanıklara karar öncesi son söz hakları verildi.

Ebubekir Harlar da "Ben kimseyi dövmedim polis 'yakala' dediği için yakaladım. Siz de sayın savcım gibi cezaevinde yatmamı istiyorsanız suçum olmadığını bile bile yatarım" dedi.

SALDOĞAN: O OLDUĞU TESPİT EDİLMEDİ

Telekonferans yöntemiyle duruşmaya katılan tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a mahkeme hakimi "geçmiş olsun" dileğini ilettikten sonra son sözlerini sordu.

Saldoğan, bugüne kadar darp ettiği kişinin Ali İsmail Korkmaz olup olmadığının yüzde 100 net bir şekilde tespit edilemediğini öne sürerek, “Benim zor kullandığım şahıs Ali İsmail olsaydı o saatlerde beyin kanaması geçiriyor olması lazımdı. Ali İsmail 18-20 saat sonra beyin kanaması geçirmiştir” dedi.

“GEZİ OLAYI DARBE GİRİŞİMİ MİYDİ?”

Saldoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gezi olayı darbe girişimi miydi, değil miydi? Demokratik hak girişimiyse devletin malına kast etmek, polisine, ambulansına zarar vermek hangi yasada belirtilmiştir. Bunun demokratik bir hak kullanımı olmadığı ortadır. Sizin vicdanınıza bırakıyorum.”

Saldoğan, "Gerçek katil benim teşkilatımda değil o sanık sandalyesinde oturan arkadaşlarımın arasında değil. Öldürecek kadar cesareti olmayanlar, bu güzelim gençleri sokağa düşürenler asıl katillerdir" dedi.

Kimseyi kasten yaralama ya da öldürme kastıyla hareket etmediğini savunan Saldoğan, “Bir polis memurunun mesleğe atılırken yaptığı yemine sadık kalarak, amirlerimin emirlerini yerine getirerek ben de zor kullanma yetkimi kullandım" diye konuştu.

HAKİM SESİNİ KESTİ

Savunması sırasında Emel Korkmaz ve salondaki avukatlar Saldoğan'a tepki gösterdi.

Salondaki bazı avukatlar, mahkeme başkanına yönelik, "Tahrik edici bir konuşma yapıyor. Orada neden duruyorsun, müdahale etsene" dedi.

Mahkeme başkanı ise yaptığı uyarılara rağmen Saldoğan'ın savunmasını bitirmemesi üzerine bağlantının sesini kesti.

Duruşmaya katılan sanıklar, suçsuz olduklarını savunarak, beraatlerini talep etti.

SALONDA YER KALMADI

Çeşitli illerden gelen ve müdahil olmak isteyen avukatlar, salonda yerini aldı. Yoğun ilgi nedeniyle salonda oturacak yer kalmadığı için çok sayıda kişi de duruşmayı ayakta izledi.

MİLLETVEKİLLERİ DE İZLİYOR

Duruşmayı, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel, babası Şahap ve ağabeyi Gürkan Korkmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Hukuk Komisyonu üyesi Pınar Akdemir Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi’nden gözlemci Andrea De Rujiter de izledi.
FARKLI İLLERDEN GELDİLER

Duruşmayı izlemek için farklı illerden gelenler, sabah saatlerinde İstasyon Mahallesi'ndeki pazar yerinde toplandı.

Buradan Kaldırım Caddesi'ni takip ederek, spor tesisleri önündeki arama noktasına kadar sloganlar atarak yürüyen grup, adliye önüne geldi.