Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, oda olarak toprak tahlil ve analiz laboratuvarı kurmak için çalışmalara başladıklarını dile getirdi.
Adıyaman Ziraat Odası’nın, İpek Yolu Kalkınma Ajansı’na sunduğu ‘Organik Tarımın Yaygınlaştırılması’ projesinin onaylandığını belirten Başkan Salih Şahan, 230 bin TL bütçeli projenin 176 bin 250 TL’sinin İpek Yolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklendiğini söyledi.
Salih Şahan, “Her yıl belirli oranlarda verimliliklerini kaybeden topraklarımız eğer müdahale edilmediği takdirde zamanla verim oranları en az seviyeye gelebilir. Bu nedenle devamlı ürün yetiştirilen topraklarda, verim güçlerinin arttırılması veya en azından aynı seviyede tutulması için bitki besin maddelerini yeniden toprağa vermek gerekir. Bu işlemi gerçekleştirirken bitkinin istediği gübreyi en uygun zamanda ve en uygun miktarda vermek gerekir.
Ekonomik ve uygun bir gübreleme, sadece toprak örneklerinin laboratuvarlarda belirlenen analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Bunun ilk şartı uygun şekilde toprak örneklerinin alınmasıdır. Yapılan analiz sonuçlarına göre de toprakta mevcut olan besin maddeleri belirlenir. Eksikliği görülen besin maddeleri analiz sonuçlarına ve yetiştirilecek bitkinin isteğine göre gübreleme tavsiyeleri yapılır. Yetiştirici bu oranlar doğrultusunda gübreleme yapmalıdır. Toprağın ihtiyacı bilinmeden ezbere yapılan uygulamalar bizi yanlış sonuçlara götürür.
Projemizin ana hedefi, bünyemizde bir adet Toprak Tahlil ve Analiz Laboratuvarı kurulup ilimiz genelinde tarımda kullanılan arazilerin verimlilik oranlarını ve durumlarını ölçmektir.
Projemize destek veren, başta Sayın Valime, İpek Yolu Kakınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyelerine ve Genel Sekreteri’ne, tüm çiftçilerimiz adına teşekkür eder şükranlarımı sunarım” dedi.