Cudi Ekoloji ve Kültür Derneği, Silopi Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak ilçedeki doktor eksikliğini protesto etti.
Silopi Devlet Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasını Cudi Ekoloji Ve Kültür Derneği Başkanı Fadıl Tay okudu. Tay, Şırnak ve Silopi’deki doğum oranının ülke ortalamasının iki katından fazla olduğunu ve doğumdan kaynaklı ölümlerinin bir hayli yüksek olduğunu söyledi. Tay, "Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin acilen yapılmasını diyaliz ve diş ünitesi gibi bölümlerin biran önce açılmasını istiyoruz. Günden güne büyüyen ve gelişen Silopi’nin, aynı nispette çoğalan ve büyüyen sorunları da olmaktadır. Derneğimizin de esas amacını meydana getiren, Silopi insanını ve doğasını korumak noktasında, bu problemlerin çözümü için, daha evvel termik santral ve çevre kirliliği hususlarında eylemlerimiz ve girişimlerimiz olmuştu. Şimdi de başka bir sorun olan, doktor azlığı ve tıbbi malzeme eksikliği ve hastanemizdeki yatak sayısı eksikliği sorunlarını ifade etmeyi ve bu can yakıcı duruma dikkat çekmeyi, böylelikle de çözüme kapı açmayı bir mecburiyet olarak idrak ediyoruz" dedi.
Bölgemizdeki köy ve beldelerde yaşayan nüfusun bölge nüfusuna oranı, Türkiye genelindeki köy ve beldelerdeki nüfus oranının üstünde olduğunu aktaran Tay, "İlçemiz nüfusunun çoğunluğu, 0-19 yaş grubundadır. Bölgemizin genç bir nüfusa sahip olması, beraberinde tüm sorunlara olduğu gibi sağlık sorunlarına da kapı aralamaktadır. Ayrıca ilçemizin hem coğrafi ve stratejik olarak önemli bir konumda bulunması hem de günde binlerce aracın geçtiği sınır kapısına sahip olması, bu sorunun büyümesine zemin hazırlayan diğer etkenlerdir. Bunun haricinde, ilimiz ve ilçemizde doğum oranının ülke ortalamasının iki katından fazla olması, anormal doğumlar, doğumdan kaynaklı çocuk ve anne ölümlerinin bir hayli yüksek olması, genç ve çocuk nüfusun fazla olması ve ağır yaşam şartları gibi birçok negatif etken, ilimizde Kadın Doğum - Çocuk Hastanesi’nin acilen yapılmasını ve Diyaliz ve Diş Ünitesi gibi bölümlerin açılmasını çok önemli hale getirmektedir. Sağlık alanındaki yenilikler yakalanmalı, son yıllarda bölgenin merkezlerinden biri pozisyonuna erişen ilçemize yakışır bir sağlık kompleksinin varlığı, önem arz etmektedir. Fakat her şeyden evvel acilen doktor ve personel açığının giderilmesi gerekmektedir. Buradan, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkili ve ilgili mercilere sesleniyor ve diyoruz ki, sağlık hizmetlerinden tüm vatandaşlarımızın faydalanmasını ve standartlara uygun, yüksek ve kaliteli bir hizmet almasını temin etmek, sizin en asli vazifenizdir. Bu, Anayasa’nın sosyal devlet anlayışının da bir gereğidir" diye konuştu.
Grup, bir dakikalık oturma eyleminin ardından sessizce dağıldı.