Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Trabzon il genelindeki basın kuruluşlarının çalışanlarıyla düzenlenen kahvaltılı programla bir araya geldi.
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgut Özdemir ve Trabzon Spor Yazarları Derneği Başkanı (TSYD) Murat Taşkın’ın hazır bulunduğu programa gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konuşmasında basın özgürlüğü ve ifade hürriyetinin önemine dikkat çekti. “Halkın doğru haber alabilmesi ve olayları farklı açılardan yorumlayanları izlemesi için basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması şarttır” diyen Başkan Gümrükçüoğlu, “Şeffaf ve demokratik bir toplumu yaşatan en önemli unsurlardan birinin özgür ve tarafsız basının varlığı olduğu hepimizin malumudur. Gazetecileri Koruma Komisyonu (CPJ), 2014 yılında öldürülen gazetecilerin sayısını açıkladı. Komisyon, 2014’te dünyanın çeşitli bölgelerinde görev yapan en az 60 gazetecinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Öldürülen gazetecilerden yüzde 25’ini farklı ülkelerde görev yapan gazeteciler, yüzde 75’ini de yerel muhabirler oluşturuyor. İç savaşın 4 yıldır devam ettiği Suriye’de 2014 yılında 17 gazeteci öldürüldü. İç savaşın başlamasından bu yana Suriye’de yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı ise 79’a yükseldi. Geçen yıl görevleri başında öldürülen gazeteci sayısı 70’ti. Bu bilgilerde göstermektedir ki gazetecilik fedakârlık isteyen bir meslek olması vasfını sürdürüyor. Hepimizin bildiği gibi bu güzel mesleğin tabiatındaki en önemli niteliği de bu. Gazeteciler zamanından ve ailelerinden her an fedakârlıkta bulunurken bazen de mesleğinin sahasındaki seyri sırasında maalesef hayatlarını kaybetmektedirler. Önümüzdeki yıllarda Çalışan Gazeteciler Günü’nün bugünden çok daha güzel kutlanması dileğiyle sizleri tebrik ediyor, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden basın çalışanlarını rahmetle anıyor, tüm basın mensuplarına sevgi ve saygılarımı iletiyorum” diye konuştu.
TRABZON 2014’TE DÖRT DUAYEN GAZETECİYİ KAYBETTİ
Konuşmasında 2014 yılında Trabzon’da dört duayen gazeteciyi kaybetmenin acısını yaşadıklarını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk olarak yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek aramızdan ayrılan Sevgili Ahmet Kayacık’ı 21 Nisan tarihinde kaybettik. O hem iyi bir gazeteci hem de çok iyi bir sanatçıydı. Eylül ayının 5’inde Trabzon’da çok sayıda gazeteciye ağabeylik yapan, onların yetişmesine öncülük eden Suavi Kaptan aramızdan ayrıldı. Trabzon’da yapılan tüm etkinliklere yaşı ilerlemiş olmasına rağmen muhabir gibi çalışan Refik Karaağaçlı ağabeyimiz de de 14 Eylül tarihinde yaşama veda etti. Son olarak 2014 yılının son gününde Cihat Yenidoğan’ı ebediyete uğurladık. Tüm kaybettiğimiz değerleri rahmetle anıyoruz. Bugün bu toplantıya bu 4 değerimizin ailelerini davet ettik. Sevgili Ahmet Kayacık’ın eşi Sayın Hülya Kayacık ile Cihat Yenidoğan’ın kardeşi Sayın Uğur Yenidoğan bugün aramızdalar, kendilerine bir kez hoş geldiniz diyorum. Refik Karaağaçlı ve Suavi Kaptan’ın aileleri programların uymaması nedeniyle bugün aramızda yoklar. Hepsine Allah Teâlâ’dan sabırlar diliyorum.”
KARLA MÜCADELE İÇİN İLÇE BELEDİYELERİNE 167 ARAÇ VERDİK
Başkan Gümrükçüoğlu, organizasyonda yaptığı konuşmada Trabzon’da yaşanan yoğun kar yağışı ve karla mücadele çalışmaları hakkında da kamuoyunu bilgilendirdi. Gümrükçüoğlu konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Güncel olması münasebetiyle sizlerle bir bilgi paylaşmak istiyorum. Daha öncede bilgilerini aldığımız şekliyle Trabzon 24 saat içinde metrekareye 55 kg kar yağışı ile karşılaşmıştır. Yürüttüğümüz hizmet tabii ki bir zaman almaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak karla mücadele noktasında toplamda tüm il sınırlarında 235 araçla hizmet etmekteyiz. Bu araçların 167 tanesi ilçe belediyelerinde koordine ettiğimiz aynı zamanda da Büyükşehir Belediyesi şantiyelerinden onlara ilettiğimiz araçlardır. Kalan 68 araç ise direk Büyükşehir Belediyesi’nin araç parkında tüm il sahasına sürdüğümüz araçlardır. Allah’a (c.c.) şükürler olsun ki şunu söyleyebiliyorum: Uçarsu’daki 300 koyunu bile kurtarma işini bu ekipler gece gündüz çalışarak sürdürmüşlerdir. Trabzon’un, Türkiye’nin hiçbir ilinde olmadığı kadar yol ağı olduğunu ve tüm bu yollardaki çalışmaların en uçtaki köye kadar sürdürüldüğünü de sizlere bilgi olarak arz ediyorum.”