İSTANBUL, () BASIN  Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Bugün-Kanaltürk televizyonu ve Bugün-Millet gazetelerine kayyım atanması kararını veren Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer’i, yazılı bir dilekçeyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet etti.

Çok kısa bir süre içerisinde 71 çalışanın işine son verdiği öğrenilen kayyımın taraflı olduğuna dikkat çekildiği dilekçede kararın; Anayasa’ya, Türkiye’nin de tarafı olduğu uluslararası antlaşmalara aykırı olduğu belirtildi ve şu görüşlere yer verildi;
“Yunus Süer’in verdiği kayyım atama kararının açıkça ifade özgürlüğünü ihlal etmesi ve temel hak ve özgürlüklerin korunması ile hukuk güvenliğinin sağlanması konusundaki görevlerini yerine getirmemesi sebebiyle Sayın Yüksek Kurulunuzca inceleme başlatılması talep edilmektedir. Medya şirketlerine yönelik kayyım kararı, iletişim özgürlüğünü ciddi biçimde tehdit etmektedir ve kayyımların medyaya yansıyan uygulamaları basın organlarının sansürü anlamı taşımaktadır. Bu karar, Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası insan hakları belgelerine açıkça aykırı olması sebebiyle hukuka aykırı niteliktedir .”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına da atıf yapılan dilekçede, kayyımların editoryal tercihleri değiştirmesinin demokratik olmadığı da vurgulandı.
Dilekçede kısaca şu ifadeler kullanıldı:
-Kayyımlar işlemleri ile medya organlarının editoryal tercihlerini etkileyebilecek durumdadır ve fiilen bunu gerçekleştirmişlerdir.

-Anılan şirketlere bağlı medya organlarında haber yayınları kesilmiştir.

-Mahkeme kararı ile kayyımlara verilen yetkinin içeriği belirsizdir ve kayyımlar, haber yayınlarını engellemek suretiyle, fiilen sansür uygulamışlardır.

-Bu çerçevede karara dayanak madde hukuk güvenliğinden uzaktır ve uygulanabilecek tedbirleri ilgililerin öngörebileceği şekilde düzenlememektedir.

- Yargıç, temel hak ve özgürlüklerin korunması konusundaki asli görevini ifa etmemiştir.