39 yaşındaki parkinson hastası Eski Milli Basketbolcu Mehmet Kahyaoğlu, ameliyat sonrası normal hayatına kavuştu. Sağlığına kavuşan Kahyaoğlu’na beyin pili takıldı.
Parkinson hastalığına yakalanan eski Milli Basketbolcu Mehmet Kahyaoğlu, 29 yaşındayken yakalandığı parkinson hastalığı nedeni ile uzun süredir basketbol oynayamıyor. Sosyal hayatında büyük zorluklar yaşayan Kahyaoğlu’na, 26 Şubat 2015 tarihinde beyin pili takıldı.
Medipol Bağcılar Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Mehmet Kahyaoğlu’nun kendilerine başvurduğunda şiddetli yakınmaları olduğunu belirtti.
Medipol Bağcılar Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Ali Zırh, eski milli basketbolcunun hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Öyküsünden yakınmalarının 10 yıl önce sol el ve ayaktan tutukluk ve ağırlık ile başladığı, son 2 yıldır sağ tarafında da olduğu ve medikal tedaviye yeterli cevap vermediği; ilaç almadığı zamanlarda solda hakim iki taraflı tutukluk, ağırlık, yürüme güçlüğü ve ‘donakalmalarının’ olduğu; ilaç alınca şiddetli istem dışı hareketlerinin olduğunu tespit ettik” ifadelerini kullandı.
Op.Dr. Ali Zırh, Kahyaoğlu’nun beyin pili sonrası normal hayatına kavuştuğunu dile getirdi. Zırh, “Hastamız Parkinson hastalığı nedeni ile uzun süredir basketbol oynayamıyor, hatta insan içerisine rahat çıkamıyor, ailesi ve çocukları ile yeterince ilgilenemiyordu” diyerek Parkinson hastalığının Kahyaoğlu’nun üzerindeki etkisini anlattı.
Öte yandan, ameliyat sonrasında normal hayatına kavuşan Mehmet Kahyaoğlu normal olarak günlük yaşantısını sürdürebiliyor ve en sevindirici olanı ise basket oynayabiliyor. Yaşı nedeniyle artık aktif basket hayatına sporcu olarak sahalarda değil, teknik adam olarak saha kenarında devam etmesinde de hiçbir sakında görülmediği belirtildi.
PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?
Parkinson Hastalığı, beyinde “dopamin” adını verilen bir maddenin eksikliği ile ortaya çıkıyor. Bu eksikliğe bağlı olarak hastalarda, (hastadan hastaya değişmek üzere ) katılık, titreme, tutukluk, yavaşlık, yüz hatlarında donukluk “maske yüz” ifadesi, küçük adımlarla öne eğik olarak yürüme gibi bir takım bulgu ya da bulgular ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığının en tipik belirtilerinden bir tanesi genellikle vücudun bir tarafında ortaya çıkan ve ”para sayar tarzda” diye tarif edebilen ve istirahat halinde ortaya çıkan titreme. Parkinson hastalığı 60 yaş üzeri görülüyor, Hastaların yüzde 5 ila 10’nda başlangıç yaşı 20 ila 40 yaşları arasında olabiliyor.