AK Parti Gaziantep Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Türkiye kurumsal yapı ihraç eder duruma geldiğini belirtti.
Prof. Dr. Selahattin Bekmez, ”Türkiye ve Irak arasında hem ticari, hem de kültürel manada ciddi bağların ve kadim bir dostluğun olduğunu biliyoruz. Zira sosyo-kültürel altyapı olarak oldukça benzer olan; ekonomik ilişkiler olarak ise birbirlerinin önemli ticari partneri konumunda olan bu iki ülkenin birbirini dışlayamadığına şahit oluyoruz. Her ne kadar bu bağlar, Ortadoğu’daki jeopolitik riskler dolayısıyla biraz kesintiye uğramış gibi görünse de, aslında gücünden çok şey kaybetmiş değil” dedi.
Prof. Dr. Bekmez konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
”Hatırlanacağı üzere, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile imzalanmış olan petrol boru hattı projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte, Türkiye’nin hem doğalgaz, hem de petrol taşıma maliyetlerinde ciddi azalmaların yaşanacağını biliyoruz. Bu ekonomik gelişmelere ek olarak birkaç gün önce yaşanan yeni bir gelişme de bizlere gurur kaynağı olmuştur”
"KURUMSAL YAPI İHRAÇ EDİYORUZ"
Prof. Dr. Bekmez, ”IKBY Parlamentosunun bazı üyelerinin Gaziantep’i ziyareti sırasında yazılı ve görsel basında yeterince yer almayan, ancak Türkiye ve Gaziantep için gurur verici bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekiyor. Türkiye ile Irak arasında alışılagelmiş olan geleneksel ticareti ifade eden mal ve hizmet ihracatına ek olarak kurumsal yapı ihracatı için yeni adımlar atıldığına şahit oluyoruz. Bu gelişme Türkiye’nin kurumsal yapı, yasa ve yönetmelik ihraç eder duruma geldiğini perçinleyici nitelikte bir gelişmedir. Başka bir ifade ile, Türkiye kendi kanunlarını yabancı ülkelerin kanunlarını baz alarak yaparken, artık diğer ülkelerin Türkiye’deki yasa ve yönetmelikleri baz almaya başladığına şahit oluyoruz.
IKBY heyeti Gaziantep’teki incelemelerinde iki ana konuda tatmin olmuş ve Türkiye’yi örnek alma konusunda karar kılmışlardır. Bunlardan birincisi, Türkiye’deki ürün güvenliği ve denetimi konusunda, firmaları ziyaret ederek tatmin olmuş olmaları; diğeri ise standardize edilmiş ürünler satın alma konusunda irade beyan etmiş olmalarıdır. IKBY parlamenterlerin Gaziantep’teki üretim kalitesine hayranlıklarını gizlemediklerini görüyoruz. Özellikle ülkemizde uygulanan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) çerçevesinde ürün üretilmesi ve bu kavramın hukuki alt yapısının kendi ülkelerinde de oluşturulması konusunda, oldukça istekli olduklarını şahit oluyoruz.
Bu sistemi kendi ülkelerine taşırken Türkiye modeline ağırlık verilecek olması, Türkiye’nin hukuki ve kurumsal yapı ihraç ettiğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Belki de bu sistem Irak’ta bundan böyle “Türkiye modeli” olarak anılacak bir alt yapı oluşturacak. Bu da, Türkiye’nin bölgede lider ülke olma konusunda ne kadar yol kat ettiğinin göstergesidir. Başka bir ifade ile, mal ve hizmet ihracatına ek olarak kanun, yönetmelik ve kurumsal yapı ihraç eder hale gelmiş olan bir Türkiye’den bahsediyoruz artık. Yeni Türkiye bu olsa gerek. Umarım Türkiye’nin bölgesel liderliği bazılarını rahatsız etmez” şeklinde konuştu.