KARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde binalar, sokaklar ve caddeler, geleneksel mimari dokuya uygun inşa edilecek.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye meclisinde alınan kararla "Mimari Estetik Komisyonu" kurulduğunu söyledi.

Komisyonunun, Safranbolu’da dizayn çalışmaları yapacağını ifade eden Aksoy, geleneksel mimariyi yansıtacak kararlar alacağını anlattı.

Aksoy, komisyonda yapmak istedikleri farklı çalışmalar olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Safranbolu’nun tüm imar alanlarının mimarisine müdahaleyi, şekil vermeyi, silüet belirlemeyi, dünya çapında ünlü geleneksel evleri ve o evlerin yerleşim düzenlerini güncel mimariye adapte etmeyi hedefliyoruz. Şunu da belirtmek isterim, 'birebir aynısı olsun' demiyoruz fakat oradaki estetiği yukarıda da yakalamak amacındayız. Bunu yakalayabilecek, gerek önceden hazırlanmış çalışmalarla gerekse uygulama esnasında karşımıza gelecek uygulamalarla bu bütünlüğü sağlayabilmeyi hedefliyoruz.” 

Komisyonun yeni yerleşime açılacak bölgelerde ana ilkeler oluşturacağı bilgisini veren Aksoy, ilçedeki mimari faaliyetlere estetik açıdan yaklaşacaklarını dile getirdi.

"Bu bölge ve diğer bölgelerle ilgili de komisyon çalışmalarını yapıp geleneksel mimarimizin özelliklerini taşıyan yeni binaların oluşmasına mutlaka katkıda bulunacak' diye düşünüyorum" ifadesini kullanan Aksoy, "Yeni yerleşim bölgelerinde cadde, sokak tasarımları, binaların dış cephe, boya, diğer uygulama ile mevcut binaların da değiştirilmesi amaçlanıyor. Binaların birbirleriyle koordinasyonu sağlanarak, Safranbolu mimarisinin unsurları pencere ve balkonlar ilave edilecek" değerlendirmesinde bulundu.