(Özel haber) Kütahya’nın Seyitömer Termik Santrali’nde (SLİ) 12 Haziran 2014 günü iş akitleri feshedilen 576 işçinin yaklaşık 400’ünün, yeni iş imkanları nedeniyle başka kentleri taşındığı ortaya çıktı.
Maden-İş Sendikası Kütahya ve Havalesi Şubesi Başkanı Bülent Aydın, işten çıkartılan 18 işçi için, aynı tesislerde çalışan yüzlerce işçinin arkadaşlarına destek verme adına işe gitmeyerek, protesto gösterilerinde bulunduğunu ve su sebeple işverenin 576 işçinin iş akitlerini feshettiğini bildirdi.
Aydın, yaklaşık 8 önce işverenle yapılan tüm girişimlere rağmen yüzlerce kişinin bir anda işsiz kaldığını ve bu kişilerin çaresizce başka illerde iş araya gittiğini ifade etti. Aydın, yeni iş imkanı sebebiyle yaklaşık 400 işçinin Kütahya’dan ayrıldığını belirtti. Aydın, firmanın çıkartılan işçilerin yerine şehir dışından işçi getirilerek kapatıldığını anlattı.
Aydın, "Söz konusu firmada işin ehli olmayan insanların çalışmasından dolayı sık sık iş kazaları meydana gelmektedir.İş yerinde bizim aldığımız bilgilere göre 8 ayda çok sayıda ölümlü ve yaralanmalı iş kazası oldu" ifadelerini kullandı.
Kütahya nüfusunun her geçen gün düşmesinin başında bu sebeplerin yattığını dile getiren Aydın, "Herkes birbirine ’vekil sayısını neden düşüyor’ diye soruyor.İşte bunun sebebi bu" diye konuştu.
Son yapılan sayımda, Kütahya’nın nüfusu bir önceki yıla göre 505 kişi azalmıştı.
Bülent Aydın, Tavşanlı ilçesinde faaliyet gösteren ve bir süre önce özelleştirilen Tunçbilek Termik Santrali’ni de Seyitömer Termik Santralini işleten firmanın satın aldığını kaydetti.Aydın, bu satışına henüz onaylanmadığını dile getirdi.
Bu arada, haklarını aramak için mahkemeye başvuran işçilerin bir çoğunun ’izinsiz işe gitmeme’ nedeniyle davayı kaybettiği belirtildi.
8 ay önce günlerce protesto gösterileri düzenleyip haklarını arayan Seyitömer işçilerine, o dönemde muhalefet partileri ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay sahip çıkmıştı. Yapılan tüm girişimleri rağmen 576 işçi işine geri dönememişti.(EFE)