Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi Süleyman Şah Konaklama Tesisleri’nde barınan Suriyeli Kadın Meclisi üyelerinin hazırlayıp sunduğu ”Erken Yaşta Evliliğin Sakıncaları"konulu seminer verildi.
Çadır Kent Kütüphane Salonunda verilen seminere her yaştan bayanın katılması dikkatlerden kaçmadı.
Bir yıldır kurulan Kadın Maclisi biriminin faaliyetlerine değinen Kadın Meclisi Başkanı Bera el Abdullah, ”Kadın Meclisi birimi olarak bir yıl içerisinde Suriyeli bayan kardeşlerimizi bilinçlendirmek için bir dizi seminerler verdik. Bunlardan en önemlisi çevre temizliği, anne ve çocuk bakımı, anneler günü, kadına şiddete hayır ve bugün erken yaşta evlenmenin doğurduğu sorunları ele alacağız. Biz istiyoriz ki, Suriyeli bayanlar olarak, ülkemize döndüğümüzde, daha bilinçli ve alt yapısı hazır olarak hayata atılalım. İnşallah bunu burada Türk kardeşlerimizin sayesinde başaracağız" dedi.
Seminer, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından şehitler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve ruhlarına Fatiha okundu. Daha sonra Bera el Abdullah adlı bayan konuşmacı, erken yaşta evliliğin toplumsal, biyolojik, fiziksel, dini ve hukuksal sakıncaları üzerinde durarak bayanları bilgilendirdi. Bera el Abdullah, seminerde şu konulara değindi:
”Şu bir gerçek ki erken yaşta evlenmenin çok büyük sakıncaları vardır. Ayrıca akraba evliliği olması halinde yirmiye yakın hastalığın oluşabileceği ilmen bilinmektedir. Sıralayacak olarsak, erken yaşta evlenen bir kızın hayata dair, çocuk eğitimine dair hiç bir beceri ve bilgisi yoktur. Çocuğunun olması halinde kendisiyle mi ilgilensin ya da erken doğum yapması durumunda yeni doğan bebeği ile mi ilgilensin hiçbir tecrübesi yoktur. Biyolojik olarak erken yaşta evlenen kızlar en çok anne adayı olmalarında yaşayacakları sıkıntılardır. Erken evlenmeler ve erken gebelikler sonucunda, anne ve bebek ölüm oranı maalesef çok yüksektir. Diğer bir husus kocalarının erken vefat etmesi durumunda kadın toplum içinde yapa yalnız kalmaktadır. Kadın evi nasıp çevireceğini, ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını bilemez hale gelir. Dini açıdan erken yaşta evlilikten ziyade, eşlerin dindar ahlaklı ve buluğ çağına erişmiş olması üzerinde durur. Hadisi şerifle bu yönde olduğunu bilmekteyiz. Dünya sağlık örgütü 15-19 yaş arasını erken evlilik olarak belirlemiş, evliliğin 19 yaşından sonra olması halinde kadının hayata dair bazı noktalarda hazır olabileceğini dillendirmiştir. Ancak Suriyeli bayanlar açısından en önemli konu ise, savaştan dolayı kadınların kocasız kalması sonucunda istenmeyen durumların olabileceği aşikardır. Bu yüzden dolayı kadınları can ve namus emniyeti açısından ikili eşler ve erken evlilikler yaşanmaktadır. Ancak her ne sebeple olursa olsun erken yaşta kızların evlendirilmesi hoş görülemez ve kabul edilemez. Siz annelerden istirhamımız erken yaşta kızlarınızı evlendirmeyin ve hayatlarını karartmayın. Onların hayatı anlamaları ve hayallerini gerçekleştirmelerine fırsat tanıyın.”
Seminerin ardından, erken yaşta evlenen bir kızın kaleme aldığı şiiri, ama olan Rim adında bir kız çocuğu tarafından seslendirildi. Şiirin okunmasında duygusal anlar yaşandı. Skeçler oynandı ve minik kızlar tarafından ilahilerin okundu.