Bilgisayar başında ve ofiste çalışanlar, artık oturdukları yerden de egzersiz yaparak, sırt ve omuz ağrıları ile fıtık gibi birçok hastalığa yakalanmaktan kurtulabilecek.
Balıkesir’de egzersiz eğitmenliği yapan Hakan Nergis, ofiste çalışanlar için egzersiz yöntemlerini anlattı. Ofiste çalışırken birçok kişinin bel, sırt, omuz ağrısı ve çeşitli şikayetleri olduğunu dile getiren Nergis, kahve molası yerine 5-10 dakikalık bir egzersizle zinde ve sağlıklı kalınacağını ifade etti. Bir ofiste bilgisayar başında çalışan Aslı Bulak’a uygulamalı olarak egzersiz yaptıran Hakan Nergis, masa başında bilgisayar ile çalışırken ve topuklu ayakkabı giyildiğinde ne tür egzersizler yapılacağını gösterdi. Uygulamalı anlatım yapan Nergis, ofiste yapılan egzersizin insan yaşamını kolaylaştırıcı hareketleri içeren bir spor biçimi olduğunu söyledi. Nergis, ofis egzersizi ile ilgili şunları söyledi:
"Biz bu çalışmayı neden yapıyoruz? Bahaneleri ortadan kaldırmak için. Çünkü insanlar ofiste egzersiz deyince takım elbise ile atletizm pistinde koşmak ya da elinde telefonla konuşurken hareket yapmak olarak algılıyor. Buradaki amacımız kilo vermek ya da tamamen sıkılaşmak değil. Bizim bu egzersizleri yapmamızdaki amaç, geceleri sırt ve kramp ağrısını önlemek için. Bu rahatsızlıkları önleyici, yani yaşamımızı kolaylaştırıcı hareketleri yaparak dinç kalıyoruz."
KAHVE MOLASI YERİNE EGZERSİZ
Ofiste yapılan egzersizin kısa süreli olacağını ve teknoloji çağı ile birlikte oturarak çalışma düzeninin insanları hareketsizleştirdiğini dile getiren Hakan Nergis, "Bizim burada bahsettiğimiz zaman 1-1 buçuk saat değil. 5-10 dakikalık hareketlerden oluşan boş anınızı, kahve molanız yerine egzersiz ortamına çevirebileceğiniz bir ortam oluşturmaktan bahsediyoruz. Tamamen kendi vücut ağırlığınızla yapacağınız, isteğe bağlı olarak kitap, su şişesi, bilgisayar gibi yardımcı materyalleri de egzersizinize katabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, boyun fıtığı için başınızı önce sağa yatırıp 5 saniye bekledikten sonra diğer tarafa yani sol tarafa yatırıp 5 saniye beklenip egzersiz tamamlanır. Bütün hareketlerde çalışılan tarafın tersi de çalıştırılmalı. Yani iki tarafta çalıştırılmalı. Egzersizleri yaparken nefes tutmamalı, canınızı acıtacak hareketlerde kendinizi zorlamamalısınız" dedi.
OFİSTE ÇALIŞANLARA UYARI
Ofiste çalışan kişilerin birçok rahatsızlığı olduğunu söyleyen Hakan Nergis, "Bu kişilerde boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, sırt ağrısı, baş ağrısı, yüz ve çene gerginliği, bel fıtığı ve çeşitli bel sorunları, bacak ağrıları, yanlış klavye ve fare kullanımına bağlı olarak el ve bilek problemleri, karpak tünel sendromu, De-Quervain sendromu, omurga problemleri, topuklu ayakkabı giyimine bağlı olarak varis ve calf kaslarının krampa maruz kalması, dolaşım yetersizliği, tansiyon, şeker gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Her gün yaptığınız egzersizler ile düzenli, dinç ve sağlıklı bir hayatınız olabilir" ifadelerini kullandı.
Ofiste yapılan egzersizin kilo verdirmeye yardımcı olmadığını fakat metabolizmayı uyanık halde tuttuğuna işaret eden Nergis, "Yaptığımız hareketler yaşamımızı kolaylaştıracak hareketler. Bunlar kilo verdirmez ama metabolizmamız uyanık halde durursa 3 kilo yerine 1 kilo alırız. Benim bunu yapmamdaki amaç, spor salonuna gitmeye vakit bulamayan insanları oturduğu yerden spora teşvik etmek. Ayrıca kendim egzersiz eğitmeni olduğum için bu alanda birtakım faaliyetlerde ve projelerde bulunmak için tabiri caizse ’paramı alayım, işten eve, evden işe gideyim’ modunda bir düşüncem olmadığı için kariyerime olumlu anlamda bir şeyler katmak için bunu yapıyorum" şeklinde konuştu.
Hakan Nergis, Balıkesir Altıeylül Halk Eğitim Merkezi ile bir proje oluşturduklarını belirterek, "Şu an protokoller yazılıyor. Ayrıca Altıeylül Halk Eğitim Merkezi’nde ilk seminerimizi gerçekleştirdik. Bu protokoller tamamlanıp Milli Eğitime sunulduktan sonra çeşitli kurum ve kuruluşlarla iletişime geçip bu egzersizleri daha da yaygınlaştıracağız" dedi.