ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Zirai don nedeniyle geçen yıl artan fındık fiyatları nedeniyle ihracat pazarlarından bazılarını rakip ülkelere kaptıran Türkiye, bu sezon yüksek rekolte beklentisiyle bunları geri almayı hedefliyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılki zirai donun olumsuzluklarının her kesimde yaşandığını, en büyük darbeyi ihracat pazarlarında aldıklarını söyledi.

Düşük rekolte karşısında artış gösteren fındık fiyatları nedeniyle birçok ülkenin Türkiye'den fındık ithal etmekten vazgeçerek diğer ülkelere yöneldiğini ve fındıklı ürünlerini azalttıklarını belirten Sevinç, "Yıllardır fındık ihracatı yaptığımız birçok ülke, yüksek fiyat karşısında Gürcistan başta olmak üzere fiyatı düşük başka ülkelere yöneldi" dedi. 

Sevinç, Türkiye'nin 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yaptığını, ancak bu sayının 2014-2015 ihracat sezonunda düştüğünü belirterek, "Özellikle fındıkla yeni tanışan ülkeler yüksek fındık fiyatı karşısında alımlarını durdurdu. Alternatif ürün olarak sanayilerinde fındık kullanan Çin, Japonya, Rusya, ABD ve Uzak Doğu ülkelerinden alımlar bir anda durdu. Arap ülkelerinde de fiyata bağlı gelişmeler tamamen durdu. Elimizde sadece geleneksel pazar Avrupa kaldı. Bu da bize yetmez. Ülke olarak daha fazla ihracat yapmak durumundayız. Bunun içinde üretimin fazla, fiyatların da makul seviyelerde olması gerekiyor" diye konuştu.

- "Bu yılki rekolteyle ihracatın artması bekleniyor"

Yeni ihracat döneminde Türkiye olarak kaybettikleri bu pazarları geri almayı hedeflediklerini vurgulayan Sevinç, "Ülkemizde 700 bin tonun üzerinde fındık rekoltesi bekleniyor. Bu rekolteyle aşırı derecede artan fındık fiyatlarının normal seviyelere inmesi bekleniyor. Bu da ihracat rakamlarına yansıyacak" ifadelerini kullandı.

Sevinç, Türkiye'de yeteri kadar fındık olduğu ve fındık fiyatları makul seviyelerde olduğu sürece hiç kimsenin, kalite ve yüksek teknoloji imkanlarını nedeniyle başka ülkelerden fındık almayacağını belirterek, "Allah'a şükür, bu yıl rekoltemiz yüksek. Bu rekolteyle ihracatın artması bekleniyor. İnşallah Türkiye'den fındık alımını azaltan ülkeler yeniden bize yönelecek. İhracatçılar olarak bunun beklentisi içindeyiz" değerlendirmesini yaptı.

Üreticilerin bahçelerine daha iyi bakmaları gerektiğini ifade eden Sevinç, üretim artışında süreklilik sağlanması gerektiğini, artık herkesin ticari fayda eksenli düşünmesinde yarar olacağını kaydetti.