Ülke genelinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İşkur Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlatılan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi Söke’de de başlıyor.
Söke’de İşkur Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası iş birliği ile UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında kurslar düzenlenecek. İşletmelerin kaliteli eleman bulma problemini çözmek amacı ile açılacak kurslarda istihdama yönelik kurslar açılacak.
Söke Ticaret Odası ve Söke Ticaret Borsası Genel Sekreterliklerinden müştereken yapılan açıklamada; “Proje ile firmaların işgücü talepleri tespit edilerek, mülakatla belirlenen kursiyerlerin okul ve işyerlerinde açılacak meslek kursları ile eğitilmesi suretiyle ihtiyaçların karşılanması hedefleniyor. Eğitimler sonrası kursiyerlerin istihdam edilmesi halinde;18 -29 yaş arası çalıştırılanların 54 aya kadar, 29 yaşından büyük çalıştırılan erkekler için 30 ay, kadınlar için 54 aya kadar SGK işveren primi desteği sağlanacak” denildi.
Yapılan açıklamada; Asgari ücretle çalışan bir kişinin yıllık maliyetini 2 Bin100 TL azaltmakta olduğu, işgücü talebinde bulunan işletmelerin, talep ettikleri kişi sayısının yarısını en az 120 gün çalıştırma zorunluluğu bulunduğu, bu yükümlülüğe uymayan işletmeler 24 ay süreyle bu projeden yararlanamayacakları, işletmeler kendi işyerlerinde son bir yıl içerisinde çalıştırmadıkları kişileri kursa gönderebilecekleri, kurs süreleri azami 160 iş gününü geçmeyecek şekilde günde en az 5 saat, haftada en fazla 40 saat olarak düzenleneceği belirtildi.
Açıklamada kursların okulda teorik, işyerlerinde uygulamalı olmak üzere iki kısımdan oluşacağı, kurs açılabilmesi için bütün işletmelerden gelen talep toplamlarının en az 10 kişi olabileceği, en az 5 kişilik kursiyer olması şartı ile işyerlerinde kurs açılabilmekte olduğu ve bu kursiyerlerin okul kursundan muaf olacakları ifade edildi.
Kursların işgücü talep eden işletmelere herhangi bir maliyeti olmayacak. Kurs açılmasına karar verilmesi halinde işgücü talep eden işletmeler ile protokol imzalanacak. İşletmeler hangi işkollarında kaç kişiye ihtiyaçlarının olduğunu Söke Ticaret Odası ya da Ticaret Borsası’na yazılı olarak bildirecek.