ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Serel, "Okul çağı döneminde arkadaşları tarafından 'kepçe kulak' lakabının takılması ve bu şekilde anılması, psikolojik travma nedeni olabilir" dedi.

Serel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulakların kafayla açısının fazlalığının dikkati çekecek kadar belirgin olmasının halk arasında "kepçe kulak" diye tanımlandığını söyledi. 

İnsanları estetik anlamda kötü yönden etkileyen kepçe kulak sorununun ufak cerrahi operasyonla ortadan kaldırıldığına dikkati çeken Serel, şöyle konuştu:

"Kulağın bu şekilde olması beden sağlığı açısından sorun yaratmamaktadır ancak kişinin dış görünüşüyle ilgili bazı sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle çocukluk çağında bu, önemli psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Okul çağı döneminde arkadaşları tarafından kepçe kulak lakabının takılması ve bu şekilde anılmak, gelişme dönemindeki çocukta psikolojik travma nedeni olabilir. İleriki yaşlarda bu durum şapka takarak kulaklarını gizleme, fotoğraf çektirirken bunu gizleyecek şekilde poz verme, kızlarda saç bandı kullanma ve kulağı kapatacak şekilde saç modellerini tercih etme gibi sakınma davranışlarıyla pekişir. Kepçe kulak ameliyatı genellikle küçük çocuklara okul öncesi yapılır. Çocuğun psikolojik olarak kötü etkilenmemesi için okul öncesi bu ameliyatı yaptırmak önemlidir.

Eğer çocuk bu durumu önemsiyorsa okula başlamadan ameliyat olması da oldukça önemlidir." 

- "Bu ameliyat için hastanede yatmak gerekmez"

Kepçe kulakla ilgili iki temel sorun bulunduğuna dikkati çeken Serel, birincisi kulağın "antiheliks" denen kıvrımlarından birinin silik olması, diğeri ise kulağın kafayla yaptığı açının fazla olmasından kaynaklandığını anlattı.

"Çoğunlukla bu iki sorun bir arada bulunur" diyen Serel, şu bilgiyi paylaştı:

"Ameliyatta yapılan işlem kulağın arkasından yapılacak girişimle bu silik olan kıvrımı tekrar oluşturmak veya belirginleştirmek, aynı zamanda da açıyı daraltmaktır. Bu ameliyat için hastanede yatmak gerekmez. Ameliyat sonrası ilk birkaç günlük pansuman, bu bölgede oluşacak ameliyata bağlı 'ödem' dediğimiz şişliğin az olması için uygulanır. 2-3 gün sonra pansuman açılarak tenisçi bandı giydirilir. Bu bant ilk bir hafta sürekli, daha sonra da iki hafta akşamları yatarken kullanılır. Pansuman açıldıktan sonra aksi durum yoksa hasta banyo yapabilir."

Serel, kepçe kulak ameliyatının ardından kişide ağrı olmadığını ya da hafif derecede olduğunu belirterek, "Çoğunlukla ağızdan alınacak ağrı kesicilerle üstesinden kolayca gelinebilir. Bu ameliyatla ilgili son söz, kepçe kulak ameliyatı 'günübirlik cerrahi' dediğimiz hastanede kalmayı gerektirmeyen, ameliyat sürecinin günlük yaşantıyı çok aksatmayacağı, hasta ve hekim açısından tatminkar sonuçları olan girişimdir" diye konuştu.