GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, hafta sonu Giresun'un yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı ve soğukların fındık ürününde zirai dona neden olduğunu öne sürdü.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonu sıcaklıkların yüksek kesimlerde -7 dereceye kadar düştüğünü belirtti.

Dört yüz rakımın üzerindeki bölgelerde soğuk havanın fındık ürününde zirai dona neden olduğunu savunan Yaman, "Tüm bölgelerde olmasa da yüksek kesimlerdeki bazı kesimlerde zirai dondan maalesef fındık ürünü hasar gördü" dedi.

Giresun'da, ziraat odaları olarak yüksek kesimlerde zirai don hasarını belirlemek için araştırma yapacaklarını vurgulayan Yaman, "Hafta sonu Giresun'un yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. Kar ve soğuklarla beraber yükseklerde sıcaklıklar -7 derecelere kadar düştü ve beraberinde zirai don yaşandı. Bahçelerde ilk yaptığımız incelemeler fındığımızın zirai dondan etkilendiği yönünde. Ancak şimdiden fındık ürününde ne kadar zarar olduğunu kestirmemiz mümkün değil. Hasarın üzerinden en az bir hafta geçmesi gerekiyor ki oluşan zarar kendisini göstersin. Ziraat odaları olarak bahçelerde araştırmalar yapacağız. Hasarın boyutunu belirlemeye çalışacağız" diye konuştu.

Yaman, fındık ürünü için henüz zirai don riskinin geçmediğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Meteorolojiden aldığımız bilgiye göre bir kaç gün daha yüksek kesimlerde soğuk hava devam edecek. Bu durum önümüzdeki günlerde fındık ürünü için yeni bir zirai don riski oluşturmakta. Henüz tehlike geçmiş değil. Üreticilerimiz endişeli bir bekleyişte. Umarım bu süreçte korkulanlar yaşanmaz ve ürün daha fazla zarar görmez."