KASTAMONU (AA) - SEMİH YÜKSEL - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Kırca, küresel iklim değişikliğinin Türkiye'de olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirterek, "Özellikle Karadeniz sahillerindeki kıyı erozyonları önemsenmeli, yapılar küresel iklim değişiklikleri düşünülerek inşa edilmeli" dedi.

Kırca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerde mevsimsel değişimler ve sıcaklık artışı sonucu buzulların erimesiyle seviye artışı olduğunu söyledi.

Deniz seviyelerinin yılda ortalama 1,5 milimetre ile 1 santimetre arasında yükseldiğine işaret eden Kırca, "İklim değişikleri denizleri de etkiliyor, seviyelerde buzulların erimesine bağlı genel yükseliş var. Bu artışlara bağlı fırtınalar sertleşecek, dalga yüksekliklerinin artması sonucu dalgaların kıyı üzerindeki etkileri fazlalaşacak" diye konuştu.

Kırca, sahildeki kıyı erozyonlarının önemsenmesi gerektiğini, bu konudaki eksikliklerin giderilmesi için bilimsel çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Kıyı erozyonlarının birçok nedeni bulunduğunu vurgulayan Kırca, şunları kaydetti:

"Kıyıdaki kum deniz tarafından taşınıyor, sahilde oyulmalar ve kıyı çizgisinde gerilemeler yaşanıyor. Sadece Türkiye'de değil, denize kıyısı bulunan tüm ülkelerde bu tür sorunlar yaşanıyor. Kıyı yapılarındaki eksiklikler veya hatalar, küresel iklim değişikliği, dalgaların sertleşmesi, nehirlerin ve derelerin kıyıya taşıdığı kum kaynaklarının baraj inşaatları ve kentleşme nedeniyle azalması, hepsi birer kıyı erozyonu etkisi. Erozyonlar, tüm denize sahili olan kıyılarda var fakat Karadeniz kıyılarında daha sık yaşanıyor. Boğazlar, Marmara ve Ege'den değiş tokuş yapan su salınımlarından biraz daha fazla etkileniyor."

- " Karadeniz sahillerindeki kıyı erozyonları önemsenmeli"

Kırca, kıyılardaki inşaat faaliyetleri ve kıyı yapılarının tasarımında küresel iklim değişikliğinin göz ardı edilmeyeceğine dikkati çekti.

"Ülkemizde bu konuyla ilgili çalışmalar yapan akademisyenlerimiz ve profesyonel donanımlara sahip kamu ve özel sektör birimlerimiz, sayısal modellerimiz var" diyen Kırca, "Bu çalışmalar olmadan, kıyılarda yapı tasarımları ve yeni imar planlarının yapılması risktir. Özellikle Karadeniz sahillerindeki kıyı erozyonları önemsenmeli, yapılar küresel iklim değişiklikleri düşünülerek inşa edilmeli. İlgili birimlerce etüt çalışmaları yapılmalı, yapıların olumlu ve olumsuz yönleri saptanmalıdır" ifadesini kullandı.

Kırca, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasından dolayı yapıların geleceği düşünerek inşa edilmesinin daha çok önem taşıdığını vurgulayarak, "Avrupa'da 10 yıldır uygulandığı gibi Türkiye'de de kıyıda doğanın hareketini engelleyici sert yapılar değil, doğayla uyumlu yumuşak yapılar inşa edilmeli. Bunun faydalı olduğu görüldü ve son zamanlarda ülkemizde buna yönelindi çünkü sert yapılar dalga ve akıma izin vermiyor. Yumuşak yapılar ise esnek ve doğaya uyumludur" diye konuştu.