Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili aday adayı eğitimci Ali Özbayram, ‘Şah-Fırat Operasyonu’nda gerçekleştirilen kaçışın asla kabul edilemeyecek bir hareket olduğunu söyledi.
Özbayram yaptığı açıklamada, “Süleyman Şah Saygı Karakolu terk ve imha edilmiştir. Yaşanan bu hazin hadise, aziz milletimizi derin bir endişe ve teessüre sevk etmiş; kutsal vatan toprağının “tehdit ve tehlike” altında olduğunu iddia eden hükümet yetkilileri, utanmadan ve sıkılmadan bu kaçış operasyonun “başarılı” olduğunu söyleyebilmiştir. Bölgede bulunan bölücü terör örgütü unsurlarıyla ortak hareket edildiğine dair söylenenler ise, durumun vahametini daha da artırmıştır. Türk milleti için toprağı terk etmek, asla kabul edilemeyecek bir zillettir” dedi.
Türk milletinin tarihten bugüne vatanın her karış toprağını, kendi canından aziz bildiğini, bu uğurda kanını sebil etmekten bir an geri durmadığını hatırlatan Özbayram, “Vatan toprakları tehlikede olduğu vakit, genç-yaşlı, kadın-erkek demeden, herkes; tehlikeyi savuşturmak için tereddüt etmeden cepheye koşmuştur. Türk milletinin tarihini bilmeyen, ruhunu kavrayamayan, kızıl elmasını idrak edemeyen hükümet, milli hafızalarda asla kapanmayacak yeni bir yara açmıştır. Türk milletinin hiçbir ferdi ‘başarılı bir geri çekilme’ olarak lanse edilen bu şuursuzluğu onaylamayacaktır. Bu kaçış operasyonu ecdad ruhunu incitmiş, Türk milletinin vatan şuuruna darbe indirmiştir. Süleyman Şah’ın aziz ruhunu incitenler, hem bu dünyada hem de öbür dünyada bunun hesabını vermekten kurtulamayacaktır. Kanije müdafiî Tiryaki Hasan Paşa’nın, Plevne müdafiî Gazi Osman Paşa’nın, Medine müdafiî Fahreddin Paşa’nın adları hafızalardaki yerini koruyorken; Selanik’i tek kurşun atmadan teslim eden Hasan Tahsin Paşa’nın adı bilinmemekte, bilenlerce de hayırla anılmamaktadır. Bu olayın sorumlularının da, tarihteki yerleri Hasan Tahsin Paşa’dan farklı olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Büyük Taarruzdan beri ilk kez geri çekildiğini ve ilk defa vatan bildiği toprakları geride bıraktığını kaydeden Özbayram şunları söyledi:
“Türk tarihinde böylesi bir zillet, böylesi zelil bir vaka pek az yaşanmıştır. 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Antlaşması’nın 9. maddesiyle vatan toprağı olarak teyit edilen, muhafız bulundurma ve bayrak çekme hakkını elde ettiğimiz Süleyman Şah Türbesi 94 yıllık aradan sonra aniden yok sayılmıştır.”