Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
Müftü Ömer Kocaoğul, yayınladığı mesajında; “1989 yılından bugüne peygamber sevgisi etrafında toplumumuzu bütünleştirmek amacıyla kutlana gelen Kutlu Doğum Haftası için Başkanlığımız her yıl bir ana tema belirlemektedir. Nitekim dil, din, mezhep ve coğrafya ayrımı yapmaksızın tüm dünyada hiç kimseyi ötekileştirmeden bir arada birlikte yaşamak, toplumların barışı için giderek önem kazanmaktadır. Bu itibarla 2015 yılı Kutlu Doğum Haftasının teması ‘Hz. Peygamber, Birlikte Yaşama Ahlakı ve Hukuku’ olarak belirlenmiştir. Dünya coğrafyasının hemen her bölgesinde yalıtılmış bir etnik, dini ve kültürel kimliğin tek başına varlığından söz etmemiz mümkün değildir. Bu yüzden söz konusu politik öngörü ve pratikler, ‘kimlikler coğrafyası’ açısından anlamını yitirmekte ve ağır insani krizlere yol açmaktadır. Farklılıkların bir ötekileştirme ve çatışma dili ile mutlaklaştırılması, savaş, soykırım, etnik temizlik, asimilasyon, zorunlu göç ve şiddet gibi ‘çağ trajedilerine’ insanlığı sürüklemiş ve sürüklemeye devam etmektedir. Çağ insanı açısından bu durum, ‘ölümcül değer krizlerine’ yol açmaktadır. Bu girdaptan kurtuluşun yegane yolu, insanlığın farklı etnik, dini, mezhebi ve kültürel aidiyetleri ile birlikte barış içerisinde yaşayabilmenin metafiziğini yeniden kurmasıyla mümkündür.
İnsanlık tarihinde birlikte yaşamanın ve hatta var olabilmenin yalnızca metafiziğini ve teolojisini kurmakla kalmayıp, bunu bir toplumsal ve siyasal pratiğe dönüştüren medeniyet İslam medeniyeti olmuştur. Medeniyet tarihimiz, bunun nadide örnekleri ile bezelidir. Örneğin, Osmanlı tecrübesi, geniş bir devlet coğrafyasında birçok farklı kimliğin birlikte yaşatılabildiği özgün örneklerden birisi olmuştur. Kuşkusuz bu zengin tarihsel mirasa kaynaklık ve kılavuzluk eden önder, Hz. Peygamber’dir. Yalnızca İslam ümmetine değil sonsuza dek bütün insanlığa ışık tutacak olan O’nun kutlu mesajı ve yaşam pratiği her çağda ve dönemde yeniden keşfedilmeyi ve her dem üretilmeyi gerekli kılmaktadır. Hz. Peygamberin bu çağın ölümcül hastalıklarına çare olacak mesajlarını yeniden keşfetmek ve bu çağın dili ile yeniden inşa etmek, Kutlu Doğumu bütün manası ile idrak etmek adına anlamlıdır. Dolayısıyla bugün birlikte yaşama konusunda genelde insanlığın özelde ise Müslüman toplumların karşılaştıkları sorunların çözümü için seferber olunmasına; dinlerin, özellikle de son hak din olan İslam’ın bakış açısının ortaya konmasına; tarih boyunca Müslümanların bu konuda geliştirdikleri hukukun bilinmesine; tarihî tecrübenin günümüze yansıtılmasına ve birlikte yaşama ahlakı konusunda bir bilinç oluşturulmasına ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.
AYDIN KUTLU DOĞUM ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK
Aydın’da gerçekleşecek Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri hakkında da bilgi veren Kocaoğul, “Kutlu Doğum Haftasının bu yılki ana teması çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nca tertip edilen faaliyetlerin yanında İl Müftülüğü olarak da çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. 18 Nisan Cumartesi 14.30’da Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda 9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım tarafından ‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’ konulu konferans verilecektir. Bu törende deneme ve fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilecek ve İl Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu da bir konser verecektir. Netice itibariyle ülkemize, gönül coğrafyamıza ve insanlığa barış, huzur ve esenlik aşılamanın yolu, birlikte yaşama hukukunu ve ahlakını yeniden yaşanır kılmaktan geçmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle Aydın’lı kardeşlerimin Kutlu doğum haftasını tebrik eder, bu haftanın ilimize, ülkemize ve Alem-i İslam’a hayırlar getirmesini, insanlığın barış ve huzur içinde bir arada yaşamalarına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim” dedi.