Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR'in Urla İlçesi'nde iki yıl önce bir lisede görev yaparken, 11 kız öğrenciye taciz ve cinsel istismarda bulunmakla suçlanan ve 142 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan edebiyat öğretmeni 39 yaşındaki O.O.Ö., tutuksuz yargılandığı davada toplam 24 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Öğretmen O.O.Ö.' nün yargılanmasına neden olan olaylar 2013 Nisan ayında başladı. Bir kız öğrenci öğretmeninin kendisini taciz ettiğini annesine anlattı. Anne B.K., Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. Fakat öğretmen hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. 2013-2014 eğitim öğretim yılında okula giden anne, öğretmeni tekrar okulda görünce, emniyete ve savcılığa gidip şikayetçi oldu. Öğretmen O.O.Ö., İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Yenişehir Motor ve Meslek Lisesi'ne tayin edildi. Emniyet Müdürlüğü Çocuk Bürosu ekipleri okulda yaptıkları araştırma sonucu yaşları 15- 17 arasında değişen 11 kız öğrencinin de tacize uğradığını ve şikayetçi olduklarını tespit etti. Savcının talimatıyla harekete geçen Urla İlçe Asayiş Çocuk Bürosu Ekipleri, geçen 7 Ekim'de İzmir'de görev yapan öğretmen O.O.Ö.'yü gözaltına aldı. Öğretmen nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı'nın bir üst mahkemeye itirazı sonucu öğretmen O.O.Ö., 10 Ekim 2013'te tutuklandı. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Zafer Sercan Yetişer, O.O.Ö.'nün, kız öğrenciler üzerinde, öğretmenlik görevi nedeniyle sahip olduğu eğitici-öğretici vasfı ile eğitim-öğretim ilişkisinden kaynaklanan nüfuzunu kötüye kullanarak muhtelif zamanlarda 'cinsel istismar' ve 'cinsel taciz' suçlarını işlediğini belirtti.
Savcı Yetişer, hazırladığı iddianamade, süpheli öğretmen O.O.Ö.' nün kız öğrencilerden birini okulda resim sınıfının boyanması sırasında üzerine boya dökülmesi üzerine, erkekler tuvaletine götürüp, bezle giysilerini sildiğini ve eliyle taciz edip, yanaklarından öptüğünü tacizin bir piknikte de sürdüğünü belirtti. İddianamede ayrıca, öğretmen O.O.Ö.'nün kız öğrencilere, internet uygulaması Whats App üzerinden cinsel içerikli sözler yazıp söylediği, ayrıca mağdurelerin hastaneden alınan raporlarda ruh sağlıklarının bozulduğuna da yer verdi. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 142 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan öğretmen O.O.Ö., yargılama sırasında tahliye edildi. Ancak aynı suçtan Akhisar'da yargılandığı ve 15 yıl ceza aldığı dava nedeniyle cezaevinden çıkamadı.
4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmaya, sanığın avukatı Ahmet Sinan Sürücü ile mağdurların avukatı katılırken, Manisa Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda başka suçtan tutuklu bulunan ve adliyeye getirilmeyen edebiyat öğretmeni O.O.Ö., Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Duruşmada mütalaa veren savcı, 5 mağdur öğrenciyle ilgili olarak sanığın beraatine, diğer 6'sı için ise her biri için 15'er yıldan toplam 90 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmesini istedi.
Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen öğretmen O.O.Ö., vicdanen ve kalben rahat olduğunu, cezaevinde üniversite okuduğunu, böyle olayın olmasını istemediğini, kendisini suçlayan öğrencilerle bu olaydan sonra da taziye ziyaretine gittiğini, kendisine iftira atıldığını ve komplo kurbanı olduğunu, beraatini istediğini söyledi.
Sanığın avukatı Ahmet Sinan Sürücü de bugüne kadar dosyaya olayların iftira sonucu atıldığını gösteren delil ve belgeleri sunduklarını, yargılama sonunda müvekkili hakkında tüm suçlardan beraat kararı verilmesini, mahkemenin aksi kanaatte ise indirim maddelerinin uygulanmasını talep etti.
Mahkeme Başkanı Hakim Kemal Göker, kısa bir aranın ardından sanık O.O.Ö.'yü toplam 24 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldığını belirtip, davayı bitirdiğini belirtti. Sanığın avukatı kararı temyiz edeceklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI