Trabzon’un içme suyunu karşılayan Atasu Barajı’nda doluluk oranında geçtiğimiz yılın Şubat ayına göre artış olduğu belirtildi.
DSİ Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Şubat ayı doluluk oranı yüzde 82 olarak ölçülürken, geçtiğimiz yılın şubat ayında ise bu oran yüzde 60’da kalmıştı. Toplam gövde yüksekliği 118 metre ve gövde hacmi 4 milyon 650 bin metreküp olan Atasu Barajı’nda, 35 milyon 750 bin metreküp su depolanabiliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un Ortahisar, Akçaabat ve Yomra ilçelerinin su ihtiyacını karşılayan Atasu Barajı’nın doluluk oranının yüzleri güldürdüğünü söyledi. Barajın doluluk oranında yaşanan artışın yağış miktarının artmasından kaynaklandığını ifade eden Gümrükçüoğlu, Atasu Barajı’nın hizmete girmesi ile Ortahisar, Akçaabat ve Yomra ilçelerinin 50 yıllık su sorununun çözüldüğünü kaydetti.
Atasu Barajı’ndan su alan Trabzon’da yüksek kottaki yerleşim yerlerine elektrik sarfiyatı olmadan su verilebilmesi için, Maçka ilçesi Esiroğlu Mahallesi sınırları içinde bulunan arıtma tesisinin yanı sıra Akoluk Mahallesi’nde de yeni bir içmesuyu arıtma tesisi kurulması noktasında çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, Karakaya Grup Suyu’nun da Karakayı Barajı’na dönüştürülerek Trabzon’un 100 yıllık su ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.
Trabzon’un 100 yıllık su ihtiyacını planladıklarını vurgulayan Başkan Başkan Gümrükçüoğlu, “Atasu Barajı devrede. Ayrıca Türkiye’de şehirlere içmesuyu sağlayan birçok barajdan çok daha fazla doluluk oranına sahip. Şu anda Orman Su İşleri Bakanlığı’ndan iki yıldır takip ettiğimiz ve projelendirdiğimiz çalışma ile Karakaya Grup Suyu, Karakaya Barajı haline geliyor. Yüksek kotta konumlandıracağımız bu barajla yüksek kottaki bütün mahallelerimize enerji sarfiyatı olmadan su vereceğiz. Trabzon’un gelecekte de su problemi yaşamaması için atılan bu adımlar öyle ufak tefek adımlar değildir” diye konuştu.