TRABZON (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca küçükbaş hayvanların sevk ve idaresine yönelik başlatılan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" Projesi kapsamında Trabzon'da çobanlar setifikalanıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kalifiye sürü yönetimi elemanının, günümüz hayvancılığının en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliğiyle çobanlık mesleğini cazip hale getirmek amacıyla başlatılan projeyle bu sorunun çözüleceğini dile getirdi.

Çobanlığın çok zor şartlarda yapıldığından sevilmeyen, istenmeyen bir meslek olarak görüldüğü ifade eden Gülbay, "Hayvancılık özellikle de küçükbaş hayvancılık ilgi ve bilgi isteyen bir meslektir. Ayrıca sürü yönetimi elemanlığı zorluk derecesinin yüksek olmasına rağmen itibarının düşük olması ve köyden kente göç gibi sebeplerle ihtiyaç duyulan sürü yönetimi elemanları bulunamamaktadır" dedi. 

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde deneyimli sürü yönetim elemanının yok denecek kadar az oldugunu, genellikle ailesinden edindiği bilgilere dayalı olarak bu işi yürüten sürü yönetimi elemanları sayesinde yapıldığını kaydeden Gülbay, proje kapsamında, atıl işgücü niteliğindeki hedef grubun deneyimli ve sertifikalı işgücüne dönüştürüleceğini, dolayısıyla hem istihdam hem de küçükbaş hayvancılığın verimli ve kaliteli şekilde gelişmesine katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. 

-"5 bin lira devlet desteği"

Gülbay, en az 500 küçükbaş hayvanı olan sürü sahiplerine, Bakanlığın destekleme tebliği kapsamında müracaat etmeleri halinde 2014 yılı için 5 bin lira devlet desteği yapılmasının da projeye ilgiyi artırdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

 "İlimizde Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi kapsamında Şalpazarı ilçesinde 17 Kasım, Arsin ilçesinde 8 Aralık 2014'de açılan ve 27 kursiyerin katıldığı çoban eğitimi kursu tamamlandı. Sertifika almaya hak kazanan kişiler, bu durumdan çok memnun olduklarını, çoban olmanın yıllarca önemsiz görüldüğü günümüzde böyle bir proje ile yeniden kendilerine toplumda yer edinmenin verdiği gururla kendilerini mutlu ve gururlu hissettiklerini bize söylediler. Dolayısıyla bizde çok mutlu olduk."

Gülbay, çiftçiler tarafından ilgi gören proje kapsamında bu yıl 6 ilçede 170 çiftçiye eğitim vermeyi planladıklarını kaydetti.