Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (Çözüm-Der) Genel Başkanı Avukat Ercan Ezgin, çözüm süreci ile birlikte başlatılan helalleşme için geçmiş yıllarda yapılan sicillere yönelik af talep ederek, “Topluma yeniden insani bir hayat standardı ile kazandırılması için geçmiş eski kayıtların, özellikle arşiv kayıtlarının silinmesi ve tarihin karanlık sayfasına atılması büyük fayda sağlayacaktır” dedi.
Geçmişte yaşanan kirli oyunlar ve sicillere vurulan lekelerin kaldırılması talebinde bulunan Ercan Ezgin, sicil affı ile helalleşmenin daha rahat yapılacağını dile getirdi. Ezgin, “Geçmiş devlet anlayışına baktığımızda şunu rahatlıkla dile getirebiliriz ki son 12 yıllık devlet eski ceberut devlet değildir. Özelikle Kürtler artık red ve inkar edilmemektedir, asimilasyon uygulamaları terk edilmiştir. Büyük reformlar yapılmıştır, büyük adımlar atılmıştır. Bu adım ve reformlar sadece Kürtler için değil, bütün halklar için uygulamaya sokulmuştur. Başörtülü bacılarımızın acıları son bulmuştur. Kutsal kitabımız Kuran’ı Kerim’in okullarda öğrenilmesinin önündeki engeller kaldırılmıştır yani herkes eşit ve özgür bireyler olsun diye güçlü bir irade bulunmaktadır. Ancak Türk, Kürt, Sünni, Alevi demeden hiç kimse olmasın ki eski ceberut devlet anlayışından zarar görmemiş, bir şekilde mağdur edilmemiş, haklı haksız gözaltına alınıp sıkıntı yaşamamış olsun. Okumuş olduğu bir şiir nedeniyle haksız ve hukuksuz bir şekilde zindanlara atılan bugünün liderleri dahi oldu. Özellikle 90’lı yıllarda bölgemizde Kürtler ve 28 Şubat zulmüyle Türkiye genelinde Müslümanlar haksız bir şekilde büyük oranda gözaltı ve tutuklamalar yaşadı. İnsanlar dini görüşleri ve ideolojik farklılıkları nedeniyle, işlerinden, aşlarından ve hatta hayatlardan bile edildi” diye konuştu.
Bu mağduriyetlere uğrayan vatandaş sayısının yüz binleri bulduğunu belirten Ezgin, tüm bunların silinmesi gerektiğini söyledi. Mağdur olan vatandaşlar için yeni bir sayfa açılması talebinde bulunan Ezgin, “Geçmişin o acı tecrübeleri ve sıkıntıları bugün bile kamu idarelerinde veya özel sektörde dahi istihdam noktasında sıkıntı oluşturabilmektedir. Geçmiş eski kayıtlar ve mağduriyetler işe alımlarda dahi engel olabilmektedir. Çözüm süreci gibi çok hassas ve kutlu bir süreçte bu mağduriyetlerin de giderilmesi, insanların geçmiş acılarını unutması, toplumsal barış ve toplumsal uzlaşıya katkı sunması, mağdur olan insanların topluma yeniden insani bir hayat standardı ile kazandırılması için geçmiş eski kayıtların, özellikle arşiv kayıtlarının silinmesi ve tarihin karanlık sayfasına atılması büyük fayda sağlayacaktır. Zaman uzlaşma ve helalleşme zamanıdır” şeklinde konuştu.