Şanlıurfa’nın en önemli geleneksel değerlerinden olan ‘sıra gecesi’ kültürünün aslına uygun yapılası için ilk adım İstanbul’da atıldı. İstanbul protokolünün önemli isimlerini bir araya getiren etkinlikte, gerçek sıra gecesinin nasıl olması gerektiği gösterildi.
İstanbul İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü ile İstanbul Sıra Geceleri Projesi Kurucusu Ramazan Bingöl ortak çalışmasıyla Şanlıurfa’nın geleneksel değerlerinden olan ‘sıra gecesi’ kültürünün aslına uygun şekilde yapılmasına ve kültür turizmine dönüştürülmesine ilişkin alınan kararın ardından uygulamaya geçildi.
Esenlerdeki Ramazan Bingöl Et Lokantası’nda gerçekleştirilen aslına uygun sıra gecesine İstanbul Valisi Vasip Şahin, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İstanbul Sıra Geceleri Projesi Kurucusu Ramazan Bingöl ve çok sayıda davetli katıldı. Aslına uygun olarak tertip edilen etkinlikte sıra gecesi ekibi, Şanlıurfa yöresine özgü müzikleri seslendirdi. Şanlıurfa denilinde ilk akla gelenlerden olan çiğ köfte de misafirlere ikram edildi.
“YENİ NESİLLERE BU GÜZEL GELENEĞİ ARMAĞAN ETMEK İSTİYORUZ”
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, yaptığı konuşmada, “Biliyorsunuz bizim şehir felsefemizde çok önemli 4 kavram var: İdrak, inşa, ihya ve tebarüz. En önemlisi de 4’üncü madde yani nasıl bir miras bıraktığınızdır. Biz de inşallah ecdadın bize bırakmış olduğu bu güzel mirası aslına, kendi öz yapısına hiçbir halel getirmeden, hiçbir bozulma olmadan yeni nesillere bırakmak ve her insanımıza bu güzel geleneği armağan etmek istiyoruz. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
“GÜVENLİK ALGISIYLA YAŞAYAN BİR İNSAN OLARAK BÖYLE BİR ORTAMI ÖZLÜYORUZ”
Sıra gecelerinin Türk kültürüne önemli etkilerinin olduğunu belirten İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, “Şu anda yapmış olduğum iş icabı bu alanların benim ruhuma tazelik kattığını da söylemek isterim. 24 saat güvenlik algısıyla yaşayan bir insan olarak böyle bir ortamı da zaman zaman özlüyoruz. Halk müziğini ve sanat müziğini sevmeyen Anadolu’da sevmeyen herhalde yoktur diye düşünüyorum. Şanlıurfa’nın da kendine has bir güzelliği var. Bunu yemek kültürüyle sıra gecesi mantığı ve belirli bir edep ölçüsünde yaşayabilmek de ayrı bir değer diye düşünüyorum. Bu güzel dostlarla İstanbul’da Urfa’yı yaşamanın ayrıcalığını ben de yaşadım” dedi.
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, “Biz, millet olarak en zor zamanımızda yeniden ayağa kalkmayı bilmayı başarmış bir milletiz. Bugün de tam insanın kendine ve topluma yabancılaşması sorunu yaşanırken tüm dünyada ve ülkemizde, yeniden bir korun alevlenmeye başlamış olması bu Urfa’nın şahsında Adıyaman’ın şahsında veya Erzurum’un, Kars’ın, Edirne’nin, Muğla’nın, Antalya’nın şahsında aslında bir kendine geliştir ve özüne dönüştür. Milletin yenden birbirine kenetlenmesidir. Bizler hep büyüklerimizden dinlediğimiz o sohbetler v e sohbetlerin içinde barındırıldığı samimiyet ortamı hepimizin özlemi olmuştur. Ama ümitleniyorum bugün o ortam tekrar canlandırılıyor. En azından o yönde iyi niyetli çabalar var. İnşallah yarınımız, yüz yıl sonramız bugünden daha iyi olacaktır” diye konuştu.
“SIRA GECESİ GERÇEKTE NASIL OLUR GÖSTERME KARARI ALDIK”
Sıra gecelerinin aslına uygun nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler veren İstanbul Sıra Geceleri Projesi Kurucusu Ramazan Bingöl de, “İstanbul’da gerçek sıra gecesinin nasıl olması gerektiği konusunda bir senedir çalışma yapıyoruz ve bunun provasını 4-5 defa yaptık. Gelen çok yoğun ilgi üzerine İstanbul Kültür Müdürlüğümüzle beraber artık bunu bir turizm haline getirmeye karar verdik. Ve artık yurt dışından, yurt içinden gelen bütün turistlere sıra gecesi gerçekte nasıl olur gösterme kararı aldık. Bu gece de onu yapıyoruz. Sıra gecesinde alkol içilmez, dansöz şeklinde oynama olmaz. Böyle şeyler başlayınca bu da bizi rahatsız etti. Sıra gecesinde böyle bir şey yok. Sıra gecesinde muhabbet vardır, sohbet vardır, musiki vardır ve çiğ köfte vardır. Biz bunun burada gerçeğini yapıyoruz” şeklinde konuştu.