İçişleri Bakanlığı tarafından vali yardımcıları ve kaymakamlara yönelik, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Afetlerde Müdahale Hizmetlerini Planlama Eğitimi, Antalya’nın Manavgat ilçesinde başladı. Eğitimlere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde görev yapan 93 vali yardımcısı ve kaymakam katılıyor.
Antalya Valisi Muammer Türker, İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitimin açılışında yaptığı konuşmada, afet ve acil müdahale konusunda zaman içinde büyük ilerleme kaydedildiğini ifade etti. Antalya Valisi Muammer Türker, eskiden bu işlerin tamamının sivil savunma bünyesinde yapıldığını belirterek "Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı’nın ayrı ayrı birimleri vardı. Bu birimler arasında belirli bir koordinasyon yoktu" dedi. Antalya Valiliği’nden önce kendisinin de görev yaptığı Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nin sivil savunmanın planlanması konusunda görevi bulunduğunu ifade eden Vali Türker, "Ancak geçen yıllarda Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Sivil Savunma gibi çeşitli görevlerinin üzerinden siyasi dizayn yapmaya çalışıyordu. AFAD’ın kurulmasıyla birlikte bu görevleri kurumdan alındı" diye konuştu.
Vali Muammer Türker konuşmasında, "Eskiden bizim dönemimizde meslektaşlarımızın en hazırlıksız olduğu konulardan biri afet planlamasıydı. Ne kadar iyi olursak olalım mutlaka eksikler çıkıyordu" ifadelerine yer verdi.
AFAD Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Danacı da, yaptığı konuşmada afet planlamasının öncesinde, sırasında ve sonrasında olması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Afet konusunda özellikle 2.Dünya Savaşı’nın getirdiği büyük yıkım ve hemen ardından soğuk savaş nedeniyle sürekli ilerleme kaydedildi. Ülkemizde de yasal düzenlemeyle afet konularında bütün birimler Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonuna verildi."
AFAD Başkan Yardımcısı Ramazan Fani de eğitime katılanlara afet konusunda bilgi verdi. Eğitim 10 Nisan’da sona erecek.