Eskişehir’de, oyun oynarken burnuna 3 santim boyundaki oyuncak vidasını sokan 2 yaşındaki çocuk, başarılı bir operasyonla burnundaki cisimden kurtuldu.
Evde anne babasının bir anlık dikkatsizliğini fırsat bilen 2 yaşındaki Yasin Efe Sel, oyuncağının içinden çıkan 3 santim boyundaki vidayı burnuna soktu. 15 gün boyunca Yasin Efe’nin burnunda kalan vida, bir süre sonra sağlık problemi oluşturdu. Burnundan akıntı gelmeye başlayan ve rahatsızlanan Yasin Efe, anne ve babası tarafından Eskişehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’ne götürüldü. Minik Yasin Efe’nin tüm tetkiklerini tamamlayan hekimler, burnundaki vidayı tespit etti. Ameliyata alınan Yasin Efe Sel, başarılı bir ameliyat sonrası burnundaki cisimden kurtuldu.
Baba Yasin Sel, “Yaklaşık 15 günden beri sağ burnundan koku geliyordu. Koku arttıkça bizi rahatsız etti. Devlet hastanesine başvuruda bulunduk. Doktorlar uyarılarda bulunarak, hastanede operasyon yapılacağını söyledi. Operasyon sonucu oyuncak vidası çıktı” dedi.
Ailelere uyarıda bulunan Sel, “Küçük çocukları olan ailelere uyarımız, oyuncak oynarken çok dikkat etsinler. Küçük parçaları, oyun hamurlarını burunlarına sokabiliyorlar. Çocukları 5 yaşına kadar oyun oynarken gözlemlemelerini diliyoruz” ifadelerini kullandı.
"TESPİT EDİLMESE DAHA BÜYÜK PROBLEMLERE NEDEN OLABİLİRDİ"
Minik Yasin Efe’nin operasyonunu gerçekleştiren Eskişehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Sevilay Küçük Aynacı, “Sağ burnu kapalı ve akıntı vardı. Muayenehane koşullarında muayene etmek bazen tehlikeli olabiliyor. Yabancı cismin genze düşme riski olabiliyor. Bunun üzerine ameliyathaneye alarak genel anestezi verdik. Burnundan matkap çivisi benzeri bir vida çıktı. Tespit edilmese daha büyük problemler olabilirdi” diye konuştu.
ÇOCUKLARDA EN SIK ANİ ÖLÜM NEDENİ YABANCI CİSİM
Ailelerin küçük çocukları oyuncak oynarken yalnız bırakmaması gerektiğine değinen Uzm. Dr. Aynacı, şöyle devam etti:
“Tek taraflı burun akıntısı ile gelen çocuklarda yabancı cisimden şüpheleniyoruz. Aileleri fark etmeden oyuncak parçalarını burnuna sokabiliyorlar. Buna karşı çocukları 5 yaşına kadar oyun oynarken yalnız bırakmamalarını öneriyorum. 5 yaş altı çocukların ani ölümlerinin en sık nedeni buruna ve genze sokulan yabancı cisim. Yani solu borusundan akciğerlerin tıkanması sonucu oluşan uyku sırasındaki ani ölümler çocuklarda çok sık görülen bir durum olduğu için buna karşı tedbir alınmalı.”