Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Diyarbakır ve İstanbul’da gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan Hollandalı gazetecilerle ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na endişelerini ilettiğini ifade etti.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Gaziantep’e gelerek Nizip’te bulunan Suriyeli mültecilerin kaldığı çadır kenti gezdi. Ziyaret ettiği Suriyeli mültecilere hediyeler veren Koenders’e Suriyeli mülteciler ise "mırra" adı verilen acı kahve ikram etti. Koenders, kampı gezdikten sonra yaptığı konuşmada, çadır kentle ilgili bir değerlendirme yaparak, “Türk halkına gerçekten takdirlerimi iletmek istiyorum. Çok etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Keza Türk Hükümetine de aynı şekilde, aynı zamanda Türk Kızılay’ına. Ayrıca buna ek olarak Birleşmiş Milletler ajanslarının katkıları olmuş. Bu konuda göstermiş oldukları birliktelik ve çabalar için. Burada kalan bütün Suriyeli mültecilerin durumu. Çok etkilendim bu kamptan, bunu söylemek istiyorum. Ben de şahsen uzun yıllar Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un özel temsilcilisi olarak görev yaptım ve burada sunulan imkanların ve çocukların geleceğine yönelik yapılan yatırımların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Burada yapılmakta olan önemli işin dünyaya gösterilmesi de bence çok önemli. Hollanda hükümeti de mültecilerle ilgili olarak 110 milyon dolar civarında bir yardım yapmıştır. Ayrıca biz de Suriye’den Hollanda’ya mülteciler almaktayız ama Türkiye’nin bir komşu ülke olarak çok daha fazla bir yük üstlendiğini de görüyoruz. Burada, Türkiye’de ve aynı zamanda Ürdün ve Lübnan’da da Suriyeli mültecilerle ilgili yapılan çalışmaların yükünü hafifletmek için bizlerin de dayanışma içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Ve ben tabi ki dünyadaki herkesi bu konuda destek olmaya çağırıyorum. Bu yaşanan kriz unutulabilecek bir kriz değil. Ben Türk halkına ve Türk hükümetine de bana bunu gösterme fırsatı sundukları için teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda buradaki bir kısım Suriyeli mülteciyle konuşma fırsatı bulduğum için de teşekkür etmek istiyorum” dedi.
“TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANINA KAYGILARIMI İLETTİM”
Diyarbakır ve İstanbul’da gözaltına alınan Hollandalı gazetecilerle ilgili Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir görüşmesinin olup olmadığı sorusu üzerine Koenders, Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve endişelerini ilettiğini ifade etti. Koenders, “Türk Dışişleri Bakanı ile ikili ilişkilerimizle ilgili yararlı bir görüşme yaptım. Aynı zamanda burada konuşlandırılmış olduğumuz Patriot Füzeleri vasıtasıyla Türkiye’nin güvenliğine yapmış olduğumuz katkıyı da bu görüşme vesilesiyle gündeme getirmiş olduk. Aynı zamanda Sayın Bakan ile aramızdaki ekonomik işbirliğini de görüştük. Tabii doğal olarak sizin bahsetmiş olduğunuz Hollandalı gazetecinin konusu da gündeme geldi. Bu konudaki endişelerimi kendisine ilettim. Şuna inanıyorum ki hepimizin basın özgürlüğünü sağlayabilmemiz için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerekiyor. Ve sayın gazetecinin de şu anda serbest olmasından büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim” ifadelerine yer verdi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Nizip’teki çadır kentteki incelemelerinin ardından çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep il merkezine geçti.