Afyonkarahisar’ın Dinar İlçe Belediye Başkanlığı’nın, ilçede sıkça görülen Alzheimer hastalığı ile mücadele etmek için kurulacak olan “Dinar Alzheimer Yaşamevi” ile ilgili çalışmalarda sona geldiği belirtildi.
Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi ekibi tarafından Dinar’da gerçekleştirilen ve ilçe protokol üyelerinin de katıldığı “Unutsalar da Unutulmayacaklar” isimli tiyatro oyununun ardından açıklamalarda bulunan Dinar Başkan Saffet Acar, Alzheimer hastalığının çok zor olduğuna vurgu yaparak, hastalıkla mücadele için ilçede bir dizi çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Bu projelerden en önemlisi olan Dinar Alzheimer Yaşamevi konusuna da değinen Başkan Acar, “Biliyorsunuz ki Alzheimer hastalığı zor bir hastalık. Dolayısıyla biz de 1 Ekim 1995’de bir deprem geçirdik. Deprem olan yerlerde Alzheimer hastalığı çok olur. 2012 yılında Dinar’da Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Nöroloji bölümüyle bir işbirliği yaptık. Bin 565 kişi üzerinde tarama yaptık ve bunların 65 tanesinde Alzheimer hastalığı tespit ettik. Bu bağlamda hemen bir proje uygulayarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sunduk. Şuanda Alzheimer Yaşamevi açma ile ilgili baya yol kat ettik. Gerentologumuzu aldık, sistemimizi kurduk. 2015 yılının sonuna kadar Alzheimer Yaşamevi’ni Dinar’a kazandıracağız" dedi.
“HASTALIKLA İLGİLİ FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Başkanı Kader Kurhan ise, annesinin de Alzheimer hastası olduğunu ve bu hastalıkla mücadele etmeninin çok zor olduğunu ifade ederek, “Biz Denizli Alzheimer Derneği olarak buraya davet edildik. Çok güzel karşılandığımız için teşekkür ederim. Ben emekliyim hasta yakınıyım benim annem Alzheimer hastasıydı ve dernekle böyle tanıştık. Derneğin bütün amacı bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak. Gerek tiyatro oyunumuzda gerek Türk Sanat Müziği koromuzda ve çeşitli etkinliklerimizde farkındalık oluşturmaktır” diye konuştu.
Dinar Belediyesi Alzheimer Demans Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi Sorumlusu Gerontolok Faruk Yaşar Gürdal ise, etkinlikte yapmış olduğu slaytlı sunumunda, “Alzheimer Demans” hastalığı konusunda detaylı anlatım ve bilgilendirme sunumu yapıldı.
Yapılan konuşma ve sunum sonrasında Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi ekibi tarafından “Unutsalar da Unutulmayacaklar” isimli tiyatro gösterisi gerçekleştirildi. Vatandaşlar tarafından beğeni kazanan tiyatro gösterisi sonrasında yine Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Türk Sanat Müziği korosu tarafından bir konser etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinlik sonrasında Kaymakam Mustafa Şahin ve Belediye Başkanı Saffet Acar tarafından Alzheimer Derneği Denizli Şubesi ekibine plaketleri takdim edildi.