Gaziantep İl Müftülüğü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ‘Şimdi Ensar Olma Zamanı ve İnsan Hakları Bağlamında Mültecilik’ konulu konferans düzenledi.
Şahinbey Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in eşi Hatice Kübra Görmez, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Esma Erten, Şahinbey İlçe Müftüsü Musa İmamoğlu, Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Şadiye Yılmaz, Çevre Mühendisi Ahlam Yılmaz, avukat Abdulhalim Yılmaz ve davetliler katıldı. ‘Şimdi Ensar Olma Zamanı ve İnsan Hakları Bağlamında Mültecilik’ konferansı Kuran-ı-Kerim okunduktan sonra başladı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, ensarlığın önemine vurgu yaptı. Çelik, “Empati yapmak için buradayız. Empati olmadan sempati olmaz. Hepimiz bulunduğumuz yerde bütün yaşamımız boyunca bir sevgi atmosferi sevgi alanı oluşturmayı arzu ederiz. Halbuki sempatinin olması için empatinin olması lazım. Bugün bu toplantı bize bir nebze bir Empati oluşturabilecekse amacına ulaşmıştır. Kardeşiz, komşuyuz, misafiriz, aynı bölgeyi paylaşıyoruz hepimizin derdi birimizin derdidir” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in eşi Hatice Kübra Görmez ise, “Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) bir gün gözleri uzaklara dalarak şöyle der:; özlüyorum, özlüyorum derler ki ya Resulallah neyi özlüyorsun bir kadının tek başına Hadramet’ten kalkıp tek başına kabeye gidip hac ibadetini yapıp tekrar ülkesine bölgesine döneceği günleri özlüyorum der. Sevgili peygamberimiz evet onun bize açtığı ufuk budur. Ama biz bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki değil Hadramet’ten veya dünyanın başka bir yerinden hacca gitmesi değil okulundan evine dönmekte olan Özgecanlar korkunç cinayetlere kurban oluyorlar” dedi.
Bugünün muhacirlere ensar olmanın vakti olduğunu belirten Görmez, “Eğitim ev araba kısaca bizim şu anda sahip olduğumuz her şeyi geride bırakarak sadece can ve namuslarını korumak için ülkemize gelen muhacir kardeşlerimize ensar olabilme zamanıdır. Bugün acı bir şekilde şahit olduğumuz 13, 14 yaşlarında eğitimlerini kitap ve defterlerini ve genç kızlık hayallerini Halep’te bırakarak Gaziantep’te sığındıkları bir barakada bir dilim ekmek bir kase sıcak çorba için bu çorbayı bulamamanın çaresizliği karşısında evlenmek zorunda kalan küçük yaştaki gelinlerin sessiz çığlıklarını duyma zamanı şimdi bir düğün bir kına bir çeyiz bohçası hatta bir gelinlik tüten bir ocak dahi hayal edemeden Hatay’daki mülteci kampında bir çadıra gelin gitmek zorunda kalan Zehra’ların umudu olma zamanı.Şimdi bugün başka bir barakada şahit olduğumuz yaşanan savaşta evlatlarını şehit vererek yürekleri dağlayan diğerlerinden haber alabilmek için gönülleri kulakları sıladan gelecek haberlere kilitlenen gözü yaşlı annelerin umutları tükenmiş babaların yanında olma zamanı şimdi bugün savaşta kaybettiği eşinin hatırası yavrusunu dünyaya getirebilmek için kampta doğum sancıları çeken Betül’ün elini tutabilme hiç değilse ciğerparesini kundaklara sarabilme günüdür’’ ifadelerini kullandı
Yapılan konuşmaların ardından Suriyeli çocuklar, şiir ve ilahi okudu. Konferans, moderatörlüğünü Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Esma Erten’in yaptığı panel ile devam etti. Panelde, Suriyeli mültecilerin sorunları ve bu sorunlara ilişkin sorunlar masaya yatırılarak görüşüldü.