Menemen Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Geleneksel Deve Güreşi Festivali, Türkelli Güreş Arenası’nda gerçekleştirildi. Üç yıldır ücretsiz düzenlenen ve havanın da güneşli olmasıyla festival tadında geçen deve güreşlerini 20 bin kadar güreş sever büyük bir ilgiyle izledi. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden 110 pehlivan devenin güreş tuttuğu Menemen Belediyesi 3. Geleneksel Deve Güreşi Festivali, birbirinden ünlü develerin kıran kırana mücadelesine sahne oldu.
Yurdun dört bir yanında güreş severleri buluşturan Türkelli Güreş Arenası’na mehteran takımının gösterileri eşliğinde giren Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, halkı selamlarken vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı.
Türk kültürünün bir parçası olan deve güreşlerini yaşatmak adına 23 yıl aradan sonra 2013 yılında yeniden Menemen’de deve güreşleri düzenleyen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; deve güreşlerinin Menemenliler için büyük önem taşıdığını ifade ederek, Menemen’de festival tadında bir deve güreşi düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Türkiye’de birlik ve beraberliğin gelişmesi adına sosyal belediyeciliğe büyük önem verdiğini söyleyen Başkan Tahir Şahin konuşmasında; "Bizler yerel yönetimler olarak yol yaparız, suyu getiririz, ulaşımı sağlarız, daha nice görevler yaparız yaşadığımız yerleşkeye. Ancak tüm bunların yanında eğer sosyal belediyecilik yapmazsanız; Belediye, belediye olmaktan çıkar. Her şey olabilirsiniz. Doktor, mühendis, milletvekili ya da belediye başkanı olabilirsiniz ama sosyal olamazsanız hiçbirimiz hiçbir şeye yaramayız. Ne kadar çok sosyalleşebilirsek, birlik ve beraberliğimiz de o ölçüde artar düşüncesindeyim. Bu birlik ve beraberliği fazlasıyla önemsiyorum” dedi.
Osmanlı’dan bugüne ülkemizin iç ve dış güçler tarafından bölünmek istendiğine dikkat çeken Başkan Şahin konuşmasına şöyle devam etti; “Osmanlı’dan beri verdiğimiz mücadele, 19 Mayıs 1919’da Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün Samsun’a çıkarak bağımsızlık ateşini yaktığı günden 9 Eylül 1922’de düşmanı denize dökene kadar verdiğimiz şehitler ve gaziler unutulmamalıdır. Bu ülkeyi o günden bu tarafa bölmek isteyenler, içte ve dışta ister Irak, ister ABD ya da PKK terörü olsun, bunların karşısında bir tek güç var, onun panzehiri birlik ve beraberlikten geçer. Dil, din, ırk, mezhep, Kürt, Türk, Alevi, Sünni, Boşnak, Arnavut hiç kimseyi ayırmadan bu ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Ancak ne yazık ki son zamanlarda bu ülkeyi öyle yada böyle bölmek isteyenlere karşı buradan cevabımız şu olacaktır. Bu ülkenin bölünmez bütünlüğünü herkese bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu vatan tek vatandır, bu millet tek milletir ve o milletin adı da Türk Milletinden başkası değildir” dedi.
Vatandaşların coşkulu alkışları eşliğinde konuşmasını sürdüren Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözü ile konuşmasını bitirdi.
Dualar eşliğinde kurban kesiminin ardından Türkeli Güreş Alanı’nda develerin kıran kırana mücadelesi başladı. Bazı güreşlerde develeri güreşe tutturmak için, bazılarında da ayırmak için deve sahipleri ve görevliler zor anlar yaşadı. Gün boyu devam eden güreşleri yaklaşık 20 bin kişi büyük bir ilgiyle izledi. Havanın güneşli olmasını fırsat bilen vatandaşlar, güreş alanı etrafında piknik yapıp, deve güreşlerini izleyerek stres attı.