Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Avrasya Yerel Yönetimler Birliği (AYYB) tarafından verilen ‘yılın rektörü’, ‘Bilge Kağan Avrasya bilim ödülü’ ve ‘Balkanlar Avrasya onur ödülü’nü törenle aldı.
Avrasya Yerel Yönetimler Birliği’nin 99 bilim adamından oluşan Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi, ‘Bilge Kağan Avrasya bilim ödülü’nün bu yıl Prof. Dr. Sedat Laçiner’e verilmesine karar verdi. Komite, Laçiner’e ayrıca ‘yılın rektörü’ ve ‘Balkan Avrasya onur ödülü’nü de verdi. Laçiner’in alacağı ödüller için ÇOMÜ Terzioğlu Kampusu Troia Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi.
Törende bir konuşma yapan Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Genel Başkanı Dr. Hasan Cengiz, Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi’nin ‘bilim ödülü’nü ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’e vermesinin sebeplerini dile getirdi. Cengiz, sadece Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılında 1 milyon kitap hedeflemesinin dahi ‘yılın rektörü’ seçilmesine yeterli bir çalışma olduğunu belirtti. Türkiye’de bilim adamlarının yıpratıldığını savunan Cengiz, “Bilim insanlarının yıpratılmasına son derece karşıyım. Bunu hissediyorum. Sayın Laçiner, bilim ve fikir üreten bir değerdir. Lütfen onu yıpratmayalım. Türkiye’de gelişen son olaylardan dolayı ‘şu gruptan veya bu gruptan’ diye ifadeler kullanıldığını duyuyorum. Bunlar bilim adamlarının motivasyonunu düşürmektedir. Siyasetçiler siyasetçiliğini, bilim adamları da bilim adamlığını yapsınlar. Bilim adamlarımızı siyasetin konusuna lütfen almayalım. Bu ödüller vicdani bir karardır. Haktır ve hakikattir” dedi.
Konuşmanın ardından Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Genel Başkanı Dr. Hasan Cengiz, Bilge Kağan Avrasya Bilim Ödül Komitesi üyeleri ile birlikte Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’e ‘yılın rektörü’ ödülünü verdi. Rektör Laçiner’e ‘Bilge Kaan Avrasya bilim ödülü’ Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Doç. Dr. İnkbat Avirmedi tarafından verildi. Son olarak ‘Balkanlar Avrasya onur ödülü’ ise Rumeli Balkan Güçbirliği Platformu kurucu başkanı Recep Erdoğan tarafından verildi.
Ödüllerini alan Sedat Laçiner, “Bu ödül alandan çok verini büyülten ve yükselten bir ödül. Biz burada bir sürü övgü duymuş olduk. İnşallah Allah ayıp yazmaz ve insanlar da ayıplamaz. Kendilerine ben gönül yücelikleri için çok teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar. Bu tür ödüller insanın yükünü ağırlaştırıyor. Ödül alanın işini zorlaştırıyor. Bundan sonrasında o ödüle, o teveccühe, o insanlara, o sözlere layık olmayı gerektiriyor. Ödülle bir şey bitmiyor, başlıyor açıkçası” diye konuştu.
Törenin ardından ise davetliler verilen resepsiyona katıldı.