-Dünyanın spor turizm merkezi olma yolunda atılımlar yapan ve geçen yıl futbol turizminden 400 milyon Euro döviz girdisi sağlayan Antalya’da milyon dolarlık tesisler, çaresizliğe komşuluk ediyor. Özellikle Kundu bölgesinde dünyanın dört bir yanından futbol takımlarını ağırlayan spor tesisleri ve otellerin yanı başında sel sularıyla mücadele eden köylüler, Aksu çayının henüz tamamlanmayan ıslah çalışmaları sebebiyle zor günler geçiriyor.
Antalya’da geçtiğimiz gün yaşanan yağmur ve fırtına sebebiyle Aksu ilçesinin Kumköy Mahallesinde 300 dönümlük arazi üzerinde bulunan seraların tamamına yakınında örtü altı üretim gerçekleştiren köylüler, sel sebebiyle seralarına traktörler ve kayıklarla ulaşabiliyorlar. Çiftçiler, 1 milyon lira civarında olan zararlarını nasıl telafi edeceklerini düşünüyor.
METREKAREYE 85-100 KİLOGRAM ARASINDA YAĞIŞ
Meteoroloji Antalya Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre son 24 saatte, il merkezinde metrekareye 85 ile 100 arasında kilogram yağış düşerken kentte hayat durmuş, binlerce dönüm arazi sular altında kalmıştı.
Aksu’nun Kumköy mahallesinde yağmur nedeniyle yaklaşık 40 çiftçinin 300 dönümlük serası sular altında kaldı. Göle dönen arazi içerisindeki seralardaki suyun yüksekliği zaman zaman 1 metreyi buldu. Çiftçiler, seralarının sular altında kalmasına, taşan Aksu ırmağının neden olduğunu belirtirken, ırmağın ıslah çalışmalarının biran önce başlatılması için yetkililerden yardım bekliyor.
BİR TARAFINDA SULAR ALTINDA KALAN SERALAR, BİR TARAFINDA 5 YILDIZLI OTELLER
Seraları sular altında kalan çiftçi Abdullah Tekin, bir tarafta 5 yıldızlı otellerde kamp ve tatil yapan insanların diğer tarafta ise göle dönen serada çürüyen mahsullerinin olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Burada oteller için yapılan sahaların zemini doldurularak yükseltildi. Buna elbette bir itirazımız yok, milyon dolarlık tesisler yapılıyor ve turizmciler tedbirlerini alıyor. Ancak Aksu çayına sınır olan sahaların zemini yükseltilince, sel suları sadece bizim köyün ve seraların bulunduğu tarafa akmaya başladı. Yağmur yağınca arazilerimizi su bastı. Aksu deresinin ıslah çalışmalarının bir an önce yapılması lazım" dedi.
“BİR MİLYON TL ZARAR VAR”
Serası sular altında kalan bir başka çiftçi Celal Yakar ise, 300 dönüm seranın sular altında kaldığını ve ektiği mahsulün tamamen sular içinde kaldığını söyledi. yaklaşık 1 milyon TL zararının olduğunu da belirten Yakar şöyle konuştu:
“Biz bu sıkıntıyı her yıl çekiyoruz. Yetkililerin bu duruma bir çare bulması lazım. Aksu ırmağı taşınca buraları göle dönüyor. 3 bin dönüm arazinin yarısı zarar gördü. 1 milyon TL zarar vardır. Aksu ırmağı taştığı için dün ancak kayıklarla seralarımıza ulaşabildik bugün su biraz çekildiği için traktörle gelebiliyoruz. Kabak, domates, salatalık yetiştiriliyor. 40 kişinin burada serası var. Yaklaşık 300 dönüm sera sular altında. Sabah geldiğimde su derinliği 80 santimetreydi. Sular çekilince bu mahsul hiçbir işe yaramaz.”
SERALARININ YANINA SADECE TEKNEYLE GİDEBİLİYORLAR
Çiftçiler yaklaşık 1 metre yağmur suyu altında kalan seraların yanına gidebilmek için ilginç yöntemler deniyor. Adeta gölü andıran arazide bazı seralara traktörle bile seralarına ulaşamayan çiftçiler, tekne ya da bot kullanmak zorunda kaldı. Yağmurdan önce yürüyerek gittikleri seralarına çiftçiler artık balıkçı teknesiyle gidebiliyor. Suyun derinliğinin daha az olduğu yerlerde ise çiftçiler traktörün arkasına bağlanan römork yardımıyla seralarına ulaşabiliyor.