1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonya Cumhuriyeti’nin Yatırım Bakanı Visar Fıda ve Ticaret Müşaviri Habil Mustafai, Konya Sanayi Odası (KSO)’nda sanayicilerle bir araya geldi.
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve Makedonya Konya Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz’ün de katıldığı toplantıda, Makedonya ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaretin iki ülke arasındaki güçlü tarihi bağları yansıtmadığına dikkat çekildi.
Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Bakan Visar Fida ve beraberindeki heyete Konya sanayisi hakkında bilgi verdi. Konya’da özellikle gelişmiş bir makine sanayi ve otomotiv yan sanayi sektörü bulunduğunu bildiren Kütükcü, Konya’nın gerçek bir sanayi şehri haline geldiğini vurguladı.
Konya’nın yatırımda ve ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde performans gösterdiğine dikkat çeken Başkan Kütükcü, “Makedonya ile karşılıklı ticaretimiz hem ülke olarak, hem de Konya olarak tarihi güçlü bağlarımızı ve yakınlığımızı yansıtmayacak kadar düşük. Biz bu ticareti artırmak adına Konya Sanayi Odası olarak elimizden gelen çalışmayı, işbirliğini yapmaya hazırız. İnşallah bu ziyaret de buna vesile olur” dedi.
“TÜRKİYE, STRATEJİK PARTNER”
Makedonya Cumhuriyeti’nin Yatırım Bakanı Visar Fıda ise, ziyaret amaçlarının karşılıklı ticareti artırmak olduğunun altını çizerek, toplantıya katılan sanayicilere Makedonya’daki iş ortamı ve yatırım imkanları ile ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin Makedonya’nın stratejik partneri olduğunu ifade eden Fıda, ülkelerinde şu anda yatırımcılara dostça tavır sergileyen bir hükümet olduğunu belirtti. Fida, “Ülkemizin coğrafi konumu, rekabetçi iş gücü ve yatırım teşvik destekleri avantajlarımızdan birkaç tanesi” şeklinde konuştu.
Fida, toplantının sonunda Konyalı sanayicilerin sorularını yanıtladı.