Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu’da etkili olan kar yağışıyla birlikte barajların doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığını söyledi.
Belediye Başkanı Babaş, 19 mahalle muhtarıyla bir araya geldi. Belediye yemekhanesinde gerçekleşen toplantıda Başkan Babaş, mahalle muhtarlarının talep ve sıkıntılarını dinledi.
Meselelerin çözümünde belediyenin üzerine düşen ne tür görev varsa yapmaya hazır olduklarını ifade eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Karla mücadelede ekiplerimiz 24 saat aralıksız çalışıyor. Biranda bütün karı ortadan kaldırmak mümkün değil. Bundan öncede karla mücadeleyi, belediye bünyesinde ben yapıyordum. Burada önemli olan arterleri açık tutmak ve ihtiyaç sahiplerini ulaşacakları yerlere ulaştırmaktır. Bu belediyenin en büyük görevleri arasındadır. Ayrıca yağan karla birlikte barajlarımız yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşması bütün Kastamonuluları mutlu etti” dedi.
Son birkaç gündür Kastamonu’da etkili olan kar yağışıyla birlikte şehrin biranda karla kaplandığını ve adeta beyaza büründüğünü hatırlatan Başkan Babaş, “Yağan karla birlikte, barajlarımız ve su rezervleri doldu. Bu yüzden kuraklık tehdidinin ortadan kalkması tüm Kastamonuluları mutlu etti. Memleketimiz ve özellikle çiftçilerimiz için en değerli şey sudur. Barajımızın doluluk oranları yüzde 65’lerdeydi ve yağan karla birlikte bu oran yüzde 100’ü buldu. Bu kapsamda kuraklık tehdidi de ortadan kalkmış oldu” diye konuştu.
“KARLA MÜCADELEMİZ, 24 SAAT KESİNTİSİZ SÜRÜYOR”
Kar yağışının yoğun olması nedeniyle sokakların ve yolların kapandığını aktaran Başkan Babaş, “Ayrıca tretuvarlarda karlar birikti. Kastamonu, 2 bin 400 hektar alana sahiptir. Bu alanda yağan kar, her noktaya aynı anda düşüyor. En son yağan karla ilgili olarak bize herhangi bir şikayet ulaşmadı. Şu anda belli yerlerde belli miktarda kar var. Biranda bütün karı ortadan kaldırmak mümkün değil. Benim belediyecilikte 27’inci yılım. Bundan öncede karla mücadeleyi belediye bünyesinde ben yapıyordum. Burada önemli olan arterleri açık tutmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaşacakları yerlere ulaştırmaktır. Bu belediyenin en büyük görevleri arasındadır. Bundan sonra rutin olarak site içleri, ara sokaklar ve kaldırımlar temizlenecektir. Bu kapsamda ekiplerimiz 24 saat çalışmaktadır. Karla mücadelede gece gündüz çalışan ekiplerimize çok teşekkür ediyorum. Karın biranda her taraftan aynı anda alınması mümkün değildir. Bu yıl karla mücadelede yollara zarar verdiği için tuz attırmadık” şeklinde konuştu.
Son kar yağışıyla birlikte kent merkezinde kar kalınlığının 50 santimetreye ulaştığını aktaran Tahsin Babaş, son yılların en fazla kar yağışının bu yıl yağdığını ifade ederek, “Yağan karla birlikte en seviniyor hem de mutlu oluyoruz. Kar demek su demektir. Su ise, büyük bir nimettir. Onun için biz kardan şikayet etmiyoruz, aksine çok mutlu oluyoruz. Yağan kar yağışını da kazasız belasız atlatmış bulunuyoruz. Ufak tefek çökmeler oldu. Bunların içerisinde Mustafa Kaya Anadolu Lisesi Spor Salonu’nun çatısı, Kuzeykent Mahallesinde bir halı sahamız ile Olukbaşı Mevkisinde bir garajımız çöktü. Bunlardan herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmadı. Sadece maddi hasarlar meydana geldi. Bununda telafisi önümüzdeki günlerde giderilecektir. Yağan karda kimsenin evi çökmedi. Hiçbir vatandaşımız açıkta kalmadı. Şayet böyle bir durum varsa da mahalle muhtarlarımızın başvurusuyla yardımcı olmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
“13 EKİBİMİZ BİRLİKTE KARLA MÜCADELE EDİYORUZ”
Karla mücadelede çalışmalarında Kastamonu Belediyesinde yaklaşık 13 tane aracın bulunduğunu vurgulayan Tahsin Babaş, şunları söyledi: “2 tane kar küreme aracımız ile greyderimiz var. Onlara ilave olarak 3 tane kar püskürtme aracı aldık. 1 tanesi geldi 2 tanesi de yarın getiriliyor. Bu yeni araçlarımızla birlikte karla daha kapsamlı mücadele ederek çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ettireceğiz. Bizim karla mücadelede ilk hedefimiz toplu taşıma araçlarının ulaşımını sağlamak ve ana yolun akışını sağlayarak trafiğin akışını sağlamaktır”
Kastamonu’da 19 mahalle muhtarıyla zaman zaman bir araya geldiklerini belirten Başkan Babaş, her mahallede ciddi sayılabilecek çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini ifade ederek, şunları kaydetti: “Mahallelinin ihtiyaçları en iyi bilen muhtarlar ve mahalle sakinleridir. Mahallelerimizde yapacağız çalışmalarla ilgili olarak muhtarlarımızla sık sık bir araya gelerek onlarında fikirlerini alıyoruz. Mahallesinde ihtiyaç sahibi vatandaşlar varsa muhtarlarımız, bunu bize iletmesini istiyoruz. Bunun içerisinde yakacak, gıda, barınma olabilir. Her ne konuda olursa olsun bir ihtiyaç sahibi ailemiz varsa, bunun bize iletilmesini siz muhtarlarımızdan istiyoruz. Bizim hizmette sınırımız yoktur”
“DERE ISLAH PROJESİ YAKINDA İHALE EDİLECEK”
Kastamonu Belediyesinin yapmış olduğu ve yapacağı çalışmalar hakkında muhtarlara bilgiler de veren Başkan Babaş, şöyle konuştu: “Dere Islahı projesi, bu ayın 15’inde ihalesi yapılacak. Bu proje yaklaşık 12 milyon TL’lik büyük bir projedir. Dere boyundan baraja kadar bu ıslah çalışmalarına da önümüzdeki aylarda başlanmasını bekliyoruz. Yine, Yarı Olimpik Spor Kompleksimizde yeri şuan belirlendi. 25 metrekare olacak şekilde yapmaya başlayacağız. Belediye otoparkı önüne 350 araç kapasiteli kapalı otopark yapılması çalışmasına başlayacağız. Biz projelerimizde her şeyden önce Kastamonu’nun tarihi ve kültürel yapısına uygun olmasını hedefliyoruz. Kastamonu’yu yaşanılabilir marka şehir seviyesine getirmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgilide projelerin devamı gelecekti”
Muhtarlarında istek ve taleplerini dinleyen Başkan Babaş, ardından mahalle muhtarlarına çeşitli hediyeler verdi.