Aydın’ın Efeler ilçesinde yıllardır çeşitli sıkıntılarla boğuşan Ay-Konut sakinleri, bu kez de elektriksiz kaldı. Ailelerden toplanan paranın yönetim tarafından teslim edilmemesi üzerine, AYDEM yaklaşık 350 kişinin yaşadığı sitenin elektriklerini kesti.
Aydın’da dar gelirli ailelerin ev sahibi olması için hazırlanan ancak seneler geçmesine rağmen sorunları çözüme kavuşturulamayan Ay-Konut projesinde yaşanan sıkıntılar bugün farklı bir boyut kazandı. Kooperatifin eksikleri nedeniyle oturma ruhsatı alamayan ve bu yüzden tek sayaçtan elektrik kullanan 80 daireli Ay-Konut Ata Sitesi sakinleri, elektriksiz kaldı. Son olarak Mart ayında 191 TL fatura gelen sitenin elektrikleri, site sakinleri tarafından teslim edilmesine rağmen yönetim tarafından ödenmediği iddia edilen 9 bin 534 TL’lik gecikmiş borç nedeniyle AYDEM ekipleri tarafından kesildi. Soğuk ve yağışlı havada karanlıktan kalan site sakinleri mağdur oldu. Kesintiden en çok etkilenen ev hanımları ışıldak yardımıyla ev işlerini yapmaya çalıştı, okula giden çocuklarda aynı yöntemle ödevlerini yapabildi.
Işıldak yardımıyla ev işlerini yapan ve ailesine akşam yemeği hazırlayan Hülya Sözer, “Ay-Konut’un yıllardır çözülemeyen elektrik sorunu var. Biz çok sıkıntı çekiyoruz, bugün de elektriksiz kaldık. Ben tüm faturaları ödedim ve şuan hiç elektrik borcum yok ama şuan mağdur durumdayız. Başkalarının borcu olduğu için kesildiği söyleniyor ancak doğru değil. Çünkü herkes borcunu ödemiş. Ay-Konut kendisi ödemiyor bizim borcumuzu. Bizi de mağdur durumda bırakıyorlar” dedi.
Daha önce aynı sıkıntıyı su aboneliği konusunda da yaşadıklarını anımsatan Demet Sözer de, o dönem belediyenin sorunu çözmesiyle herkesin kendi aboneliğine kavuştuğunu söyledi. Elektriklerinin kesilmesiyle saatlerdir mağdur olduklarını savunan Sözer, “Bizim bu çevrede hırsızlık olayları çok oluyor. Gece olduğunda hiç birimiz evimizi terk edemeyeceğiz. Karanlıkta hepimiz beklemek zorundayız. Biz paralarımızı yatırdığımız halde, demek ki yönetim borcu ödemiyor. Elektrikler kesilince biz yine mağduruz. 10 blokta 80 aile mağdur durumdayız. Belediye yetkilileri bizim sorunlarımızla ilgilenmiyor. Sokağa elektrik lambası taktılar ama yanmıyor. Biz burada mağduruz. Bizim sorunumuza mutlaka bir çözüm bulmaları gerekiyor” dedi.
“ÖDEME MAKBUZLARIM ELİMDE”
Düzenli olarak borçlarını yatırmalarına rağmen 80 ailenin mağdur edildiğini öne süren İbrahim Hançer ise, “Benim tüm ödediğim faturalarım elimde. Ben bugün 38 derece ateşle hastaneye gittim. Sobayı da kaldırdım. Elektrik sobasıyla ısınacaktım ama şimdi ne yapacağım? Şimdi ben zatürre mi olayım? Bizim suçumuz ne? Yatırsınlar borcu, elektrikler açılsın. Gerekirse bu kadar insan Ay-Konut’a gidip hakkını aramasını bilir” şeklinde konuştu.
YÖNETİMİN FAZLA PARA ALDIĞI İDDİASI
Tek aboneliğe düşük faturalar gelmesine rağmen yönetimin kendilerinden fazla para aldığını öne süren Yeliz Öner de, şöyle konuştu: “Panoya gelen 192 milyon. Bize bölüştürüyor, 192 milyonu bizden daha fazla alıyor. 75-80-90 Lira ödeyen var. Panoya 192 milyon gelirken bizim fazla ödediğimiz rakam nereden çıkıyor. Demek ki yönetim bizden fazla para alıyor. Haksız kazanç yapıyor yani”