Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Oğlakkaya köyünde 2000 yılında başlayan kan davası 15 yıl aradan sonra barışla sonlandı.
2000 yılında Bulanık’a bağlı Oğlakkaya köyünde ikamet eden Sönmez ve Alp aileleri arasında çıkan tartışma sonucunda bir kişinin ölmesiyle başlayan kan davası, 15 yıl aradan sonra DBP ve HDP Bulanık Barış ve Uzlaşı Komisyonu araya girmesiyle son buldu. 15 yıl önce başlayan kan davası sonucunda taraflardan biri ilçeden ayrılıp Muş’tan ve farklı yerlere yerleşmişti. DBP ve HDP Bulanık Barış ve Uzlaşı Komisyonunun araya girmesiyle yaklaşık 1 yıldan beri devam barış diyalogları Sönmez ve Alp ailelerini bir araya getirdi. Oğlakkakya köyünde verilen barış yemeğine Sönmez ve Alp aileleri, HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderioğlu, Muş Milletvekili Demir Çelik, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Ercis Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin, Bulanık Belediye Eşbaşkanı Figen Yaşar, Bitlis DBP Eşbaşakkanı Ender Baran, Bitlis Belediye Eşbaşkanı Nevin Taşdemir, Bitlis Ovakışla Eşbaşkanı Sevim Karakoç ve Ahmet Demir, Norşin Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, Bitlis il genel meclis üyeleri, DTK üyeleri, Bulanık belediye meclis üyeleri, Bulanık belde belediye başkanları ve meclis üyeleri, Muş il genel meclis yeleri , sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Okunan Kuran-ı Kerim’den sonra konuşan Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Diba Keskin, barışa destek veren herkese teşekkür etti.
Bitlis HDP Milletvekili Hüsamettin Zenderioğlu, bir musibetin bin nasihatten iyi olduğunu belirterek barışta emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu köyden çıkan barışın tüm Türkiye coğrafyasına hakim olmasını dileyen Zenderioğlu, "Bugün hayırlı bir gün için buradayız. Bu güzel barışa vesile olan, bugün bize bu mutluluğu yaşatan, bu barışta emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bizler artık bir arada olmalıyız, bir olmalıyız. İnşallah bundan sonra Kürtler arasında bu tür kavgalar bu tür ölümler olmayacaktır. İnşallah bugün bu iki aile arasında olan barış, bu örnek davranış, barışın bu güzel ruhu tüm Kürdistan’a ve Tüm Türkiye’ye yayılacaktır. İnşallah sonuna kadar birlikteliğimiz, beraberliğimiz devam eder” dedi.
HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise, Kürtlerin kendi içindeki iç kavgalara son vermesi gerektiğini belirterek, "Bu barışta kardeşlerimizi, yoldaşlarımızı, hemşerilerimizi, köylülerimizi, yan yana getirme başarısını gösteren ve bu barışta emeği geçen herkesi ben partilerimiz ve yapılarımız adına kutluyorum. Önemli bir süreçte halkımız ve tabanımız arasındaki husumeti gidermek, düşmanlıkları bitirmek, barışı inşa etmek olması gerekendir. Kin ve nefret yerine dostluk, barış, kardeşlik ortaklaşma ve paylaşma olmalıdır” dedi.
Komisyon Sözcüsü Mele Kemal Temel, iki aile arasında bulunan husumeti sonlandırmak için barışı tesis etmek adına girişimde bulunduklarını belirterek partinin önlerine koyduğu felsefe doğrultusunda barışı esas alan iki aileye teşekkür etti.
Konuşmalardan sonra her iki aile bireyleri Kur’an-ı Kerim altından geçtikten sonra el sıkışarak barıştılar. Tören, yemek verilmesinin ardından sona erdi.