Gaziantep’in 35 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan “Düzbağ İçmesuyu Projesi” için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü DOLSAR firması ile sözleşme yaptı.
Planlama raporu aşaması tamamlanan işin uygulama projesi 2016 yılının Mayıs ayında tamamlanacak. 110 kilometre mesafede yapılacak işin projesi 990 bin TL’ye mal olacak.
DOLSAR yetkilileri ile sözleşmeyi imzalayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in içme suyunun Kahramanmaraş’tan temin edildiğini söyledi. Mevcut içme suyunun yüzde 73’nün 52 kilometre mesafedeki Kartalkaya Barajı’ndan, yüzde 21’nin 42 kilometre mesafedeki Mizmilli kuyularından ve yüzde 6’sının şehir merkezindeki kuyulardan karşılandığını ifade eden Şahin, bu uzak mesafelerden gelen suların yüksek maliyette enerji kaybına neden olduğunu belirtti.
Bu rakamların yorumlanması ile uzun vadede sürdürülebilir olamayacağını dikkat çeken Başkan Şahin, “Sadece enerji bedellerini karşılamakla uzun vadede şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayamayacağımızdan, hem uzun vadede kesintisiz içme suyu temini hem de kaliteli ve minimum enerji ile şehre su teminini sağlamış olacağız. Hem de seçim öncesi halkımıza vermiş olduğumuz Düzbağ projesinin ilk aşamasını hayata geçirmiş olduk. İhalesini yaptık ve DOLSAR firması ile 990 bin TL bedelle sözleşme imzaladık. Projenin süresi 13 ay olup 2016 Mayıs ayında tamamlanacak” diye konuştu.
Projenin iki aşamadan oluşacağını vurgulayan Şahin, birinci aşamanın yaklaşık 110 kilometre uzunluğundaki isale hattı ve regülatör olduğunu, devamının ise DSİ tarafından yapılacak baraj inşaatının olduğunu aktardı.
Düzbağ Barajı’ndan Gaziantep’e ortalama 5,46 metre küp/sn içme suyu tahsis edileceğini dile getiren Şahin, 2033 yılına kadar Düzbağ Barajı’ndan, 2033 yılından 2050 yılına kadar ise Düzbağ’a ek olarak Mizmilli kuyularından ortalama 1,75 metre küp/sn su temini edileceğinin planlandığını kaydetti.
İçmesuyu projesi imza törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ve DOLSAR firması yetkilileri katıldı.