Çanakkale Savaşları ve Çukurova Kurtuluş Savaşı sırasında hem Adana Cephesi’nde hem de Akıncılar Alayı olarak Batı Cephesi’nde mücadele veren Karaisalıların hikayeleri Araştırmacı-Yazar Yusuf Delikoca tarafından kaleme alındı. “Yiğit Bir Memleket Karaisalı adını verdiği kitapla, Karaisalı için ilk defa yapılan bu araştırma sırasında kendini konuk eden ve aile hatıralarını paylaşan tüm Karaisalılara şükranlarını sundu.
Yazar Yusuf Delikoca, “Özellikle alan araştırmasına önem verilerek hazırlanan çalışma için Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Genel Kurmay ATESE Yayınları, Milli Mücadele gazilerinin yayınlanan hatıratları, 1927 yılından 1970’li yıllara kadar yayınlanan başta Yeni Adana Gazetesi arşivi ve diğer Adana gazeteleri, Türkiye Kuva-yı Milliye Mücahit ve Gazileri Derneği genel merkezi arşivi, Mersin ve Adana İl Halk Kütüphanesi arşivi, Milli Kütüphane arşivi ve Dirlik Gazetesi arşivi gibi birçok bilimsel çalışmadan yararlanıldı” dedi.
2013 yılının Mart ayından itibaren yaklaşık 60 köy ve Adana merkezli birçok semt ve mahallede yaklaşık 250 kişi ile görüşerek röportaj yapan Yusuf Delikoca, özellikle de köy araştırmaları sırasında gazi ve şehitlerin birçok hatırasına ulaştıklarını belirtti. Özellikle de gazi ve şehitlerin son nesil evlat ve torunları ile görüştükleri sırada milli heyecanın halen daha devam ettiğini vurgulayan Yusuf Delikoca, birçok hatıranın silinmesine rağmen hafızalarda kalanların dahi o günlerde yaşananları en iyi şekilde yansıttığı açıkladı.
“Yiğit Bir Memleket Karaisalı” adlı esere son olarak Adana’nın eski ve önemli caddelerinden birine adı verilen İbo Osman’ın hatıra ve İstiklal Madalyası’nın eklendiğini açıklayan Yazar Yusuf Delikoca sözlerine şöyle devam etti:
“Hem Adana Cephesi’nde hem de Batı Cephesi’nde mücadele ettiği için İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen İbo Osman Özçete’nin 1922 doğumlu gelini Hatice Özçete madalyayı ve resmini gururla sakladıklarını aktardı. İbo Osman Ağa, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti’nin tamamen Çukurova topraklarından vazgeçtiği Fransız işgal günlerinde Ermeni zulmüne karşı vatan savunması yapmak için kendiliğinden örgütlenen Kuva-yı Milliyecilerin başında gelmektedir. Bununla birlikte Batı Cephesi’ne kadar Adana’dan giden Akıncılar Alayı ile 9 Eylül 1922’de İzmir’de düşmanı denize döken askerlerden biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana ziyaretleri sırasında görüştüğü, bizzat Türk Tarih Kurumu’nun kurulma aşamasında yapılan kongreye davet ettiği bir şahıstır. 1996 yılında vefat etmiş olup mezarı Kızıldağ Yaylası’nda bulunmaktadır.”
Kitabın yazılması ve köy araştırmaları sırasında kendine destekte bulunan başta Bekir Durukan olmak üzere, arşivinden yararlandığı Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Genel Merkezi’ne, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan’a teşekkür eden Yusuf Delikoca, Karaisalı için ilk defa yapılan bu araştırma sırasında kendini konuk eden ve aile hatıralarını paylaşan tüm Karaisalılara şükranlarını sundu.