Bursa’da başlayan metal işçilerinin eyleminin ardından Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde kurulu bulunan Ford Otosan işçileri de aldıkları düşük ücretleri protesto etmek amacıyla üretimi durdurma kararı aldı. İşçiler, haklarını savunmadıkları gerekçesiyle Türk Metal Sendikası’na ateş püskürdü.
Bursa’da başlayan metal işçilerinin direnişinin ardından, Ford Otosan Kocaeli fabrikalarında da eylem başladı. Çeşitli bölümlerde çalışan yüzlerce işçi sabah erken saatlerde Ford Otosan Fabrikası’nın önündeki TIR parkında toplandı. Yaklaşık 500 işçi, sloganlarla metal iş kolundaki işveren sendikası MESS ve fabrikada yetkili olan Türk Metal Sendikası’nı protesto etti. İşçiler, talepleri kabul edilinceye kadar direnişe devam edeceklerini ve üretimin durdurulduğunu açıkladı. İşçilerin seçimle oluşturduğu direniş komitesinin üyeleri, eylem sırasında işçilere hitaben konuşmalar yaparak, eylem kararlarını ortak şekilde aldı.
"İŞÇİLERE GELİNCE KESENİN AĞZI KAPANIYOR"
İşçi sözcüsü Halil İbrahim Gülyalı, “Yıllardır metal işçisinin yaşadığı sorunlar artık dayanılmaz hale gelmiştir. Artık dişimizi sıkarak çalışmak, kıt kanaat geçinmek istemiyoruz. Ekonomiyi sırtlamış olan bizleriz. İhracat rekorları kırılıyor. İşçilere gelince kesenin ağzı kapanıyor. Bu sorunlara karşı Bursa’da metal işçisi kardeşlerimiz bir mücadele yürütüyor. Aynı sorunları yaşayan Ford Otosan işçileri olarak Bursa’daki işçi kardeşlerimizi sonuna kadar destekliyoruz. Taleplerimiz kabul edilmezse, Bursa’daki işçi kardeşlerimizle aynı şekilde davranacağımızı ilan ediyoruz” dedi.
"SATILMIŞ SENDİKA İSTEMİYORUZ"
Eyleme katılan işçiler, işveren sendikası MESS ile iş birliği yaptığını belirttikleri Türk Metal Sendikası’na tepki gösterdi. İşçiler “Satılmış sendika istemiyoruz” ve “Türk Metal istifa” sloganlarıyla sendikayı protesto ettiler. İşçi temsilcileri, arkadaşları adına Ford Otosan çalışanlarının taleplerini de sıraladı; “1- Ücretlerimiz Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden ayarlanacak. MESS bunun için gerekeni yapacak. 2- Yaşadığımız süreçten dolayı kimsenin işine son verilmeyeceği konusunda garanti verilecek. 3- 1 Mayıs’tan bu yana işten atılan yaklaşık 35 işçi arkadaşımız işe geri alınacak. 4- Türk Metal Sendikası Ford’tan gidecek. Temsilcilerimizi demokratik bir yöntemle biz seçeceğiz.”
İZMİT’TE TOPLANACAKLAR
İşçiler ortak karar alarak, bugün saat 11.00’de Sabri Yalım Parkı’nda toplanarak eyleme geçme kararı aldı. İşçiler, Ford Otosan’da çalışan işçilerin tamamını İzmit’te yapılacak eyleme çağırdı. İşçiler, üretimin durdurulmuş olduğunu hatırlatarak, “İşveren yeniden bir vardiyayı işe çağırırsa, tüm vardiyalar gelecek ve fabrikada direnişi sürdüreceğiz. Taleplerimiz kabul edilmeden ve Ford Otosan işçileri onay vermeden üretim bantları yürümeyecek” uyarısında bulundu.
FORD’DAN AÇIKLAMA: "ÜRETİMİ DURDURDUK"
Ford Otosan’dan yapılan ve yaşanan eylemler sonrasında bu günden itibaren durduklarını belirtildi. Açıklamada, "Bursa İlinde otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, Kocaeli yerleşkemizde yer alan Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızın parça ikmalinde kesintiye yol açmıştır. Yaşanan parça tedarik problemi sebebiyle, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızda üretim faaliyetlerine 20 Mayıs 2015 Çarşamba gününden itibaren geçici süreyle ara verilmiştir. Parça ikmal problemi çözüldüğünde üretim tekrar başlayacaktır" denildi.