Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, IŞİD’in Rusya’ya doğrudan bir tehdit oluşturmadığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, “Direkt Hat” isimli canlı televizyon programında Rus vatandaşlardan gelen soruları cevaplandırdı. Bir soru üzerine IŞİD’in Rusya’ya doğrudan bir tehdit oluşturmadığını söyleyen Putin, kendilerini asıl endişelendiren şeyin IŞİD üyeleri arasında Rus vatandaşlarının bulunması olduğunu söyledi. Putin, “IŞİD’e katılan Rus vatandaşları eğitim aldıktan sonra topraklarımıza dönebilir. Bizi asıl endişelendiren şey bu” dedi.
Bu gibi durumlara karşı özel güvenlik servisinin aktif bir şekilde çalıştığından bahseden Putin, “Hepsinin ismini bildiğimizi söyleyemem ancak yaklaşık kaç kişi olduklarını, nerede savaştıklarını, nerede eğitildiklerini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Putin, başka bir soru üzerine de Ukrayna’da Rus askeri birliklerinin bulunduğu ve Moskova hükümetinin ülkedeki isyancıları silahlandırdığı iddialarını reddetti. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun Ukrayna’nın Donbas bölgesinde isyancıların kontrolü altındaki yerleri Rusya’nın almasını teklif ettiğine yönelik söylentileri de yalanladı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, “Orada pek çok sorun var ve mevcut Kiev yetkililerinin Donbas’taki sosyal dengeyi veya ekonomiyi düzene sokma isteği olduğunu göremiyoruz” diye konuşarak, Donbas’ın bir blokaj altına alındığını söyledi. Putin, “Ukraynalı yetkililerin Donbası kendi elleriyle izole ettikleri söylenebilir. Bu trajik bir problem” dedi.
Putin bir diğer soru üzerine de Boris Nemtsov’un öldürülmesini emreden kişilerin asla bulunamayabileceğini dile getirdi. Rus lider, cinayeti “utanç verici” olarak nitelendirerek sert bir dille kınadı.
RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLAR
AB ve ABD tarafından Rusya’ya yönelik yaptırımların yakın bir zamanda kaldırılmasını beklemediğini ifade eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Bu durumu, gelişmenin yeni bir seviyesine geçmek için kullanmalıyız” diye konuştu.
Rus ekonomisinin resesyondan yaklaşık 2 yıl veya daha kısa bir süre içerisinde çıkabileceği mesajını vererek, Rus tarımının güçlendiği ve ithal Batılı yiyeceklerin yerini almaya başladığını söyledi.
İRAN’A SATIŞ YASAĞI KALDIRILAN FÜZELER
Rusya’nın İran’a S-300 hava savunma füzelerinin satışına izin vermesine yönelik bir soruyu da cevaplandıran Putin, füzelerin, BM’nin İran’ın nükleer programına ilişkin yaptırımlar altında yasaklanan ihracat ürünleri listesinde yer almadığını öne sürdü. Putin, bu adımı, İran’ın “anlaşmaya varmaya istekli olduğunu gösterdiği” gerekçesiyle attığını belirterek, “S-300 füzeleri İsrail’e herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Bu yalnızca savunma amaçlı bir silah” dedi.