Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde belediye öncülüğünde gerçekleşen ’Türkiye Suriye Dostluk Festivali’ başladı.
Reyhanlı Belediyesi binası önünde saygı duruşu ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan festival etkinlikleri kapsamında Türkiye-Suriye sanat sergisi, folklor gösterileri, müzik dinletileri, masa tenisi turnuvası, çocuk oyun grupları yarışmaları, Türk ve Suriye gelenek ve yörelerine ait yemek sunumu ve çeşitli eğlenceler yapıldı. Suriyelilerin yoğun ilgi gösterdiği festivale AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Hatay Vali Yardımcısı Mehmet Eriş, Kaymakam Yusuf Güler, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, muhtarlar, STK temsilcileri, Türkiye ve Suriye dernek temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.
Şam Derneği Başkanı Muhammed Abu Duvaydu yaptığı konuşmada, "Biz Suriyeliler olarak kanlarımızı kaybettik, ailelerimizi kaybettik, evlerimizi kaybettik. Bizim için çok değerli şeylerimiz kaybettik ancak çok değerli kardeşler kazandık. Bize kucak açtınız. Bize ikramda bulundunuz. Lütfen bizlere tahammül ediniz. Eğer bizlerden bir hata geldiyse bizleri bağışlayın” dedi.
Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan Suriyelilere kucak açtıklarını söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Köklü temellere dayanan tarihimiz ve akrabalık ilişkilerimizin yanı sıra Müslüman kardeşlerimizin de ortak payda olduğu noktasında misafirperver bir duruş sergileyen ülkemiz tüm dünya ülkelerine örnek olmuştur. Reyhanlılı kardeşlerim de bu duruşu sergilemekte merkez nüfusumuz kadar yaklaşık 70 bin Suriyeli kardeşimizi misafir edip ekmeği paylaşmaktadır. Bu yıl da Türkiye ve Suriye halklarının kardeşliğini pekiştirmek ve kardeşlerimizle birlikte Reyhanlı’yı tamamladığımızı tüm dünyaya göstermek için Türkiye Suriye Dostluk Festivali düzenliyoruz."
Son 4 yılda Suriye’de 300 bin insanın öldüğünü, fakat Birleşmiş Milletler’in kılını bile kımıldatmadığını ifade eden Şanverdi, “Suriyeli kardeşlerime sesleniyorum. Üzülmesinler, çünkü yanlarında Türkiye Cumhuriyeti devleti var. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı var. Bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sizlerin yanında olmuştur. Bundan sonra da inşallah yanınızda olacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Reyhanlılı kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bugüne kadar ensarlık görevi yaptınız. Ekmeğinizi paylaştınız. Kapınızı açtınız. Gönlünüzü açtınız. Allah hepinizden razı olsun” diye konuştu.
Kaymakam Yusuf Güler de Suriye topraklarına kan ve gözyaşının düştüğü 2011’den bugüne kadar yaklaşık 300 bin Suriyelinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Bu insanlar bir ideal için şehit oldular. Sadece Suriye halkı bu acıyı yaşamadı. Aynı zamanda onlara kapılarını ve yüreklerini açan Reyhanlı halkımız da bu acıyı yaşadı. Bu süreç içerisinde sadece Reyhanlı’mızda 46 vatandaşımızı kaybettik” dedi.
Festival etkinlikleri kapsamında, 21 Mayıs Perşembe günü saat 20.00’de Reyhanlı Tayfur Sökmen Stadyumu’nda Uğur Işılak konser verecek.