Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, tavukçuluk, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşan, yem tedarikçisi ve süt ürünleri imalatı yapan üyelerinin bulunduğu 5. Grupla ortak bir toplantıda buluştu. Anket çalışmasının değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda, kalifiye eleman ihtiyacına cevap vermek üzere Halk Eğitim ve İş Kur ile ortak eğitim düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyelerinin nabzını tutmak üzere yaptığı kapsamlı anket çalışmalarından 7’ncisi hayvancılıkla ilgili üyelerin bulunduğu 5. Meslek Grubu’nda uygulandı. Ankette ortaya çıkan sonuçların değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen ortak toplantıya üyeler yoğun ilgi gösterdi.
Salihli TSO’nun Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Salihli TSO yönetimi, meclis üyeleri ve 5. Grup üyelerinin yanı sıra, SGK Şube Müdürü Aynur Ölgün, Salihli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nuray Gürkan, Tarım İlçe Müdürlüğü’nden Veteriner Mehmet Aydoğan ile Gıda Mühendisi Kübra Ekşi ve İş Kur Hizmet Merkezi yetkilisi Özkan Taşkın katıldı. Üye ziyaretlerinin bir kısmına bire bir katılan Manisa Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Aktaş ve Başkan Yardımcısı Ferai Aslan da toplantıda yer aldı.
Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, hizmette bulundukları 2 yıla yakın süre zarfında üyelerin nabzını tutmaya ve sıcak ilişkilere önem verdiklerini belirtti. Her 3 ayda bir belli bir sektör konusunda yoğunlaşarak, o grupta bulunan üyelerin sorunlarını tespit etmek için öncelikle anket düzenlendiğini, sonrasında bunun bir rapor haline getirilerek, ortak bir toplantıda tartışıldığını ifade eden Yüksel, “3 ayda bir yayınlanan Salihli Vizyon dergisinde ele aldığımız sektörü detaylı olarak sayfalara taşıyoruz. Dergi Türkiye geneline dağıtıldığı için, ülke geneline konuları ulaştırmış oluyoruz” dedi.
İlk önce toprak sanayi ile başladıkları sektör analiz çalışmalarına sağlık, Organize Sanayi Bölgesi, sigorta, inşaat ve tüccarlarla devam ettiklerini, son olarak hayvancılıkla ilgili üyelerinin sorunlarına eğildiklerini vurgulayan Yüksel, şunları söyledi:
“Sorunlarınızın çözümünde Oda yönetimi olarak nasıl bir katkı sağlayabileceğimizi sizlerle tartışarak tespit etmeye çalışıyoruz. Çözüm arama noktasında kurum yetkililerimizden de fikir ve yardım alabilmek için toplantımıza ilgili kurumların yetkililerini davet ediyoruz. Bundan önceki analizlerde olumlu neticeler aldıkça, bu konuya ağırlık vermekle ne kadar isabetli bir karar aldığımız ortaya çıkıyor.”
Toplam 27 sorudan oluşan anketten çıkan sonuçlar projeksiyon yardımıyla sunuldu ve her soru hakkında üyelerin görüşlerine başvuruldu. Salihli TSO Meclis Başkanı Süleyman Oral, çiftliklere yaptıkları ziyaretlerden son derece memnun olduklarını, üyeler arasında kaynaşma ve dayanışmanın bu sayede arttığını ifade etti.
Hayvancılıkla ilgili üyelerin sorunlarının ağırlıklı olarak kalifiye eleman temini noktasında yoğunlaştığı tespit edildi. Bu sorunun giderilmesi konusunda Halk Eğitim Müdürü Nuray Gürkan, 12 kişinin bir araya gelmesi halinde bu konuda kurs açabileceklerini kaydetti. İş-Kur yetkilisi Özkan Taşkın da, en az 2 kişi çalıştıran işyerlerinde, kurs görecek kişilere günlük 25 TL ödeme yapabildiklerini kaydetti. SGK Şube Müdürü Ölgün, bu sistemin kayıtlı istihdamı artırmaya yönelik iyi bir uygulama olduğunu ve yararlanılması gerektiğini belirtti.
Hayvancılık sektörünün kömür temininde sıkıntı yaşadığı, bunun yanı sıra Ziraat Bankası’nın kullandırdığı krediler konusunda da Salihli’ye özgü sorunlar olduğu üyeler tarafından ifade edildi.
Manisa Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Aktaş, üyelerin sahip çıkmaması ve aidat ödememesi nedeniyle kapanma noktasına geldiklerini, tavukçuların bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirtti.