Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, açlık ve susuzluk süresinin 17 saati bulduğu Ramazan ayında hava sıcaklığının da artmasıyla, diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken konulara açıklık getirdi.
Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, “Bu konuda bizim de çalışmalarımız oldu. Yalnız Ramazan ayında değil, ömür boyu kendine dikkat etmesi gerekilen bir hastalıktır. Bu hastalıkla güzel yaşamasını bildikten sonra şeker gibi, adı gibi tatlı olur. Bu hastalığı tanımıyorsan, bununla yaşamasını bilmiyorsan adı gibi tatlı olmayan bir hastalıktır.
Diyabetliler Tıp 1 ve Tıp 2 diye ikiye ayrılır. Tıp 1 diyabetliler, oruç tutmaları hocalarımız tarafından söylenmektedir. Tıp 2 diyabetlilerimiz de ikiye ayrılıyor, tablet kullananlar ve insülin kullananlar. İnsülin kullananların da oruç tutmalarını doktorlarımız önermektedir. Yalnız tablet kullanan diyabetli hastalarımızın doktor kontrolü olmadan oruç tutmamaları, kendilerini riske atmamaları gerekiyor. Bu riske girmemek için de oruç tutmak isteyen hastalarımızın kesinlikle bir doktor kontrolünde, doktor onlara izin verdiği müddetçe oruç tutmalılar. Sağlıktan önemli bir şey yoktur. Önemli olan sağlık. Onun için bütün diyabet hastalarımız, oruç tutmak istiyorlarsa doktor kontrolünde oruçlarını tutmalıdırlar. İnsülin kullananların da oruç tutmamaları hocalarımız tarafından söylenmektedir. Ben önce sağlık diyorum, sağlığın ötesinde bir şey olmadığı için kimsenin riske girmemesi, sağlığını riske atmamalarını öneriyorum” dedi.