Ordu’da fındığın ilk gübresinin atıldığı bu günlerde tarım ürünleri satan esnafın yüzü gülüyor.
Ordu’da üreticilerin yüzde 90’ı fındık üretimi ile geçimlerini sağlıyor. Fındığın filizlenmeye başladığı ve tomurcuklandığı bu dönemde en önemli payı gübreleme alıyor. Mart ayının sonu ve Nisan ayının başında tüm il genelinde atılan ilk gübreleme tarım ürünleri satışı yapan esnafında yüzünü güldürüyor. Ordu’da Selimiye Mahallesi’nde zirai ilaç ve gübre satışı yapan 52 yaşındaki Erhan Güleç, her yıl mart ayının sonlarında gübre satışında yoğunluk yaşandığını söyledi. Fındığın doğum yaptığı dönemde gübrenin önemli katkıları olduğunu belirten Güleç, mart ve nisan ayında satışların çok iyi olduğunu ifade etti.
"FINDIK FİYATI SATIŞLARI ETKİLEDİ"
Fındık fiyatında yaşanan değişimin gübre satışlarına da etki ettiğini vurgulayan Erhan Güleç, "Gübre satışımız geçen yıla oranla bu yıl daha fazla, bunun sebebi fındığın dalda gözüküyor olması, her hangi bir zirai don olayının yaşanmaması gübre satışlarını olumlu etkiledi. Geçen yıl gübre atım zamanında yaşanan don olayı gübre satışını olumsuz etkilemişti, ancak bazı üreticilerimiz bu yılın hesabını yaparak zirai don olayına rağmen fındıklarını gübreledi. Biz sürekli vatandaşlarımızı fındık olmasa dahi gübre atmaya teşvik ediyoruz. Çünkü atılan gübre bir nevi gelecek yılın mahsulüne de etki ediyor. Bu yıl vatandaşlar bahçelerine gözü gibi bakıyor. Fındık fiyatında inanılmaz derecede artış yaşandı gelecek yılda fındık fiyatı en az 10 TL civarında olacaktır. Bu sebeple vatandaş fındığın ihtiyacı olan gübreyi bahçesinden eksik etmiyor. Durum böyle olunca da gübre satışlarında artış yaşanıyor" dedi.
Mart ayında gübre satışlarına başladıklarını dile getiren Güleç, Ordu’da mayıs ayının sonuna kadar gübre satışının devam edeceğini, bunun sebebinin ise yüksek kesimdeki üreticilerin gübreyi biraz daha geç atmasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.